Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Την τελευταία πνοή άφησε ο φημισμένος τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι


Απεβίωσε την Πέμπτη στην κατοικία του στη Μόντενα της Ιταλίας ο διάσημος Ιταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.
Ο 71χρονος Παβαρότι θεωρείτο ως ένας από τους σπουδαιότερους τενόρους της εποχής του, ο οποίος με τον πληθωρικό χαρακτήρα του έφερε την όπερα κοντά στο ευρύτερο κοινό.
Ο Παβαρότι έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος και είχε υποβληθεί σε επιτυχημένη εγχείρηση τον Ιούλιο του 2006. Το τελευταίο 24ωρο η κατάσταση της υγείας του είχε παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση.
Ο Παβαρότι γεννήθηκε στη Μόντενα στις 12 Οκτωβρίου 1935. «Τι ψηλή φωνή! Θα γίνει σίγουρα τενόρος» λέγεται ότι αναφώνησε ο μαιευτήρας της μητέρας του Αντέλε αντικρίζοντας το νεογέννητο αγοράκι.
Ως παιδί, ο Παβαρότι τραγούδησε για πρώτη φορά σε μία χορωδία, μαζί με τον πατέρα του που ήταν λάτρης της όπερας και ερασιτέχνης τραγουδιστής ο ίδιος. Η απόφαση του να ασχοληθεί με τη μουσική επαγγελματικά ήρθε έπειτα από μία διεθνή διάκριση της χορωδίας Rossini Male Chorus.
Το επαγγελματικό ντεμπούτο του Παβαρότι ήταν στις 29 Απριλίου 1961 σε ένα από τους σπουδαίους ρόλους για τενόρο, εκείνο του Ροντόλφο στην όπερα του Πουτσίνι La Boheme.
Σύντομα ο χαρισματικός καλλιτέχνης έγινε διάσημος στην Ιταλία. Ακολούθησαν εμφανίσεις του στο Αμστερνταμ, τη Βιέννη, τη Ζυρίχη και το Λονδίνο. Η αναγνώρισή του έγινε πανευρωπαϊκή.
Το 1965 ο Παβαρότι έκανε το πρώτο άνοιγμά του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου έκτοτε έκανε ορισμένες από τις πιο αξιομνημόνευτες εμφανίσεις του. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με πέντε βραβεία Γκράμι.
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

If...ιγένεια είπε...

Καλό του ταξίδι.. την καλημέρα μου.

geokalp είπε...

καλό απόγευμα τώρα πια If..Igeneia!