Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από τον Φίλιξ


Μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν οι καταστροφές από τον τυφώνα Φίλιξ τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 64.
Οι Αρχές της Νικαράγουας και της Ονδούρας, των δύο χωρών που επλήγησαν βαρύτερα, ανακοίνωσαν ότι εκτός από τους 64 νεκρούς υπάρχουν και περισσότεροι από 32 αγνοούμενοι.
Ταυτόχρονα, οι εκτεταμένες καταστροφές εμπόδιζαν τις ομάδες διάσωσης από το να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές
Η Νικαράγουα ανέφερε ότι υπάρχουν στο έδαφός της 40 νεκροί. Σχεδόν όλοι προέρχονται από απομονωμένες περιοχές με τις οποίες η επικοινωνία είναι δύσκολη και για το λόγο αυτό υπήρχε ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας.
Την Πέμπτη οι σοροί 24 Ινδιάνων Μισκίτο από τη Νικαράγουα βρέθηκαν στην Ονδούρα ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 64.
Στην Ονδούρα, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις.
Εν τω μεταξύ, αίσιο τέλος είχε όμως η περιπέτεια 52 Ινδιάνων Μισκίτο που ζουν από την αλιεία.
Οι θυελλώδεις άνεμοι και τα τεράστια κύματα παρέσυραν τις κατοικίες τους και οι ίδιοι, όταν προσπάθησαν να σωθούν, κρατήθηκαν από όπου μπορούσαν. Παρασύρθηκαν στα ανοιχτά αλλά όταν υποχώρησαν οι άνεμοι βρέθηκαν στις ακτές της Ονδούρας όπου και τους περισυνέλεξαν οι εκεί Αρχές.
Εννέα Μισκίτος είναι τραυματισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση ενώ άλλοι έπασχαν από αφυδάτωση και εξάντληση μετά από πάλη 16 ωρών με τα κύματα. Πολλοί άλλοι πιστεύεται ότι έχουν χαθεί στη θάλασσα.
Βοήθεια για τις πληγείσες περιοχές
Η κυβέρνηση της Νικαράγουας έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Μεγάλες ήταν και οι ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα.
Βοήθεια στην περιοχή απέστειλαν και οι ΗΠΑ, η Βενεζουέλα ενώ έχουν σπεύσει και 57 ιατροί από την Κούβα.
Ο τυφώνας Φίλιξ γρήγορα ανήλθε στην ανώτατη κλίμακα 5 και υπήρξε ο δεύτερος τυφώνας που έφτασε σε αυτό το επίπεδο μέσα λίγες εβδομάδες. Ο τυφώνας Ντιν, επίσης κατηγορίας 5, είχε προκαλέσει και αυτός δεκάδες θανάτους και σοβαρές καταστροφές σε χώρες της Καραϊβικής.
Την Πέμπτη, ο Φίλιξ είχε εκφυλιστεί σε σύστημα καταιγίδων στο Μεξικό.
* Την ίδια ώρα στο Μεξικό τα υπολείμματα του τυφώνα Ενριέτ που είχαν πλήξει περιοχές του Μεξικού στον ειρηνικό ωκεανό είχαν χάσει την ισχύ τους και προκαλούσαν μόνο βροχοπτώσεις. Ωστόσο, η Ενριέτ έχει προκαλέσει εννέα θύματα από πνιγμό και άλλα ατυχήματα λόγω των δυσμενών συνθηκών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: