Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Νέα κατηγορία φαρμάκων για τη σχιζοφρένεια έπειτα από 50 χρόνια

Το πρώτο αντιψυχωσικό νέας κατηγορίας από τη δεκαετία του 1950 είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό με τις υπάρχουσες αγωγές, δείχνει η δοκιμή μιας πειραματικής ουσίας. Όλα τα σημερινά φάρμακα κατά της σχιζοφρένειας λειτουργούν με περίπου τον ίδιο τρόπο, μειώνοντας τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή ντομαπίνη. Το νέο φάρμακο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly δρα με διαφορετικό μηχανισμό, περιορίζοντας τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή γλουταμινικό οξύ.
Περίπου το 1% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο πάσχει από σχιζοφρένεια, μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει παρανοϊκές ιδέες, παραλήρημα, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένη σκέψη και επίπεδο συναίσθημα. Θεραπεία δεν υπάρχει.
Οι ερευνητές της Elli Lily δοκίμασαν την ουσία, με κωδική ονομασία LY2140023, σε σχεδόν 200 άτομα με σχιζοφρένεια. Μία ομάδα έλαβε το πειραματικό φάρμακο, μια δεύτερη ομάδα ψευδοφάρμακο (placebo), ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν αγωγή με ολανζαπίνη, ένα κλασσικό αντιψυχωσικό.
Τα δύο φάρμακα ήταν εξίσου αποτελεσματικά, τόσο στα λεγόμενα «θετικά» συμπτώματα, όπως οι παραισθήσεις, όσο και στα «αρνητικά», όπως η εσωστρέφεια, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Medicine.
Οι παρενέργειες του LY2140023 -αϋπνία, συναισθηματική αστάθεια- ήταν διαφορετικά από της ολανζαπίνης, είχαν όμως την ίδια ένταση. Σε αντίθεση με τα άλλα αντιψυχωσικά, το νέο φάρμακο δεν προκάλεσε αύξηση βάρους.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η έρευνα είναι απλώς μια «απόδειξη επί της αρχής» και ότι θα χρειαστούν χρόνια περαιτέρω ερευνών πριν κυκλοφορήσει στην αγορά το LY2140023 ή κάποιο άλλο φάρμακο με ίδιο μηχανισμό δράσης.
Το γιατί η μείωση των επιπέδων του γλουταμινικού οξέος έχει αντιψυχωσική δράση παραμένει ωστόσο εν πολλοίς άγνωστο.
Ο ρόλος του νευροδιαβιβαστή αυτού στη σχιζοφρένεια έγινε αντιληπτός από το ναρκωτικό PCP (φενκυκλιδίνη), το οποίο δρα στους υποδοχείς γλουταμινικού οξέος και προκαλεί «ψυχωτικά» επεισόδια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: