Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Απεργούν οι εργαζόμενοι της General Motors για τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Σε απεργία κατεβαίνουν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της General Motors στις ΗΠΑ μετά το αδιέξοδο στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Οι διαπραγματεύσεις έφτασαν αναπάντεχα σε αδιέξοδο αν και λίγες ημέρες νωρίτερα οι δύο πλευρές φάνηκε ότι θα κατέληγαν σε συμφωνία.
«Είναι πολύ αργά για να μας φέρετε τώρα πίσω» δήλωσε ο τοπικός αρχηγός του συνδικάτου των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία (UAW). Από την πλευρά της η Geneal Motors δήλωσε απογοητευμένη από τις κινητοποιήσεις.
Παρέμβαση έκανε και ο Λευκός Οίκος
που ζήτησε από τις δύο πλευρές να εργαστούν για την επίλυση των διαφορών.
Οι συνομιλίες στη GM θεωρούνται πρόκριμα και για τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ (Ford και Chrysler) οι οποίες, μαζί με την General Motors είχαν συγκεντρωτικά απώλειες άνω των 15 δις δολαρίων το 2006.
Την αρχή των κινητοποιήσεων έκαναν οι εργαζόμενοι στις μονάδες του Μίσιγκαν, του Οχάιο και του Κάνσας. Ορισμένοι στο Μίσιγκαν έχουν αναρτήσει έξω από το εργοστάσιο πινακίδες που αναγράφουν «Το UAW απεργεί».
Πρόκειται για την πρώτη πανεθνική απεργία του UAW από το 1976 και η πρώτη στην General Motors από το 1998. Το συνδικάτο εκπροσωπεί 73.000 εργαζόμενους στην εταιρεία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: