Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Γάμους επταετούς διάρκειας προτείνει γερμανίδα βουλευτής

.



ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η συντηρητική γερμανίδα βουλευτής Γκαμπριέλε Πάουλι, στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης στην κατά πλειοψηφία καθολική Βαυαρία, πρότεινε έναν νέο θεσμό για να εμφυσήσει πνοή στο οικογενειακό δίκαιο: τους γάμους επταετούς διάρκειας!
Ο γάμος, λέει, θα πρέπει να έχει μια «πρώτη» ημερομηνία λήξεως. Υστερα από επτά χρόνια το ζευγάρι θα ζυγίζει ξανά τη σχέση του και θα προχωρεί με δύο απλές υπογραφές στην ανανέωση του συμβολαίου για άλλη μία επταετία. Διαφορετικά (αν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο δεν θέλουν να συνεχίσουν) θα ακολουθεί αυτόματο διαζύγιο, καταργουμένης της χρονοβόρου, δαπανηρής αλλά κυρίως ψυχοφθόρου σημερινής διαδικασίας. Η ανατρεπτική των συντηρητικών ηθών και εθίμων πρόταση εντάσσεται στον πυρήνα των ιδεών που περιλαμβάνονται στην πολιτική πλατφόρμα που έχει καταθέσει η κυρία Πάουλι, στο πλαίσιο της φιλόδοξης εκστρατείας της για να αναδειχθεί ηγέτις της Χριστιανικής Κοινωνικής Ενωσης (CSU, αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης- CDU- της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ). Προβάλλει τη «σύμβαση γάμου ορισμένου χρόνου» σαν πανάκεια, προκαλώντας αναταραχή στους κόλπους του κόμματός της εν μέσω δύσκολης περιόδου.
Στις 29 Σεπτεμβρίου τα μέλη της CSU θα εκλέξουν τον διάδοχο του 65χρονου Εντμουντ Στόιμπερ στην ηγεσία του κόμματος. Ο επί 14 συναπτά έτη πρωθυπουργός της Βαυαρίας είχε βρεθεί αντιμέτωπος πέρυσι με τη δυναμική βουλευτίνα, η οποία τον κατηγόρησε δημοσίως για ένα χτύπημα «κάτω από τη ζώνη»: ότι είχε αναθέσει σε εξ απορρήτων συνεργάτη του να κατασκοπεύει την ιδιωτική ζωή της. Η υπόθεση ήρθε στο φως σε μια στιγμή που ο αποκαλούμενος «βασιλιάς της Βαυαρίας» αντιμετώπιζε όλο και μεγαλύτερη εσωκομματική αμφισβήτηση. Σημαντική φυσιογνωμία της γερμανικής πολιτικής ζωής και αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Βαυαρίας από το 1993, ο κ. Στόιμπερ θα παραιτηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου από τις θέσεις του τοπικού πρωθυπουργού και του ηγέτη του κόμματος. Η κυρία Πάουλι θεωρείται «αουτσάιντερ» στην κούρσα διαδοχής, καθώς λαμβάνει το 24% της υποστήριξης των Βαυαρών, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο. Είναι 50 ετών, με δύο διαζύγια στο «παθητικό» της και έναν νέο δεσμό στο «ενεργητικό» της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: