Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Όμοια με τα κρούσματα του Αυγούστου είναι τα νέα περιστατικά αφθώδους πυρετού

Παρόμοιας μορφής με την επιδημία που είχε εμφανιστεί τον Αύγουστο είναι τα κρούσμα αφθώδους πυρετού που εμφανίστηκαν στο Σάρεϊ, αναφέρουν πληροφορίες.
Το υπουργείο Γεωργίας αναμένεται να προχωρήσει στη σχετική ανακοίνωση μέσα στην Πέμπτη.
Η ομοιότητα με την προηγούμενη εμφάνιση της ασθένειας καθησυχάζει κατά κάποιο τρόπο τις Αρχές οι οποίες ευελπιστούν ότι θα περιοριστούν τα κρούσμα μόνο στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Επικεντρώνονται τώρα στο γεγονός ότι πρόκειται για επανεμφάνιση του στελέχους που είχε εντοπιστεί τον Αύγουστο.
Ήδη έχει τεθεί σε καραντίνα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, μέσα στην οποία είναι το αεροδρόμιο του Λονδίνου Χίθροου και το βασιλικό ανάκτορο του Ουίντσορ.
Ο αφθώδης πυρετός εντοπίστηκε την Τετάρτη σε φάρμα στο Έγκχαμ, μόλις 10 χιλιόμετρα από το εργαστήριο βιολογίας που συνδέεται με το πρώτο ξέσπασμα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την εξαφάνιση της επιδημίας.
Εν τω μεταξύ οι αγρότες στη νότια Αγγλία ανησυχούν διότι είχαν αναγκαστεί να θανατώσουν εκατοντάδες ζώα και είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές.
Η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την μετακίνηση των ζώων βοσκής ενώ και η ΕΕ είχε επιβάλει αυστηρά μέτρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

3 σχόλια:

geokalp είπε...

Κρούσμα αφθώδους πυρετού επιβεβαιώνεται σε δεύτερη φάρμα στη Βρετανία

Δεύτερο κρούσμα αφθώδους πυρετού στο τελευταίο ξέσπασμα της νόσου, διαπιστώθηκε σε κοπάδι βοδιών που πήγαιναν προς σφαγή σε φάρμα στο Έγκαμ του Σάρεϊ. Η φάρμα είναι μέσα στη ζώνη που έχει αποκλειστεί.

Το υπουργείο Γεωργίας της Βρετανίας δήλωσε ότι τα εργαστηριακά τεστ επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της ασθένειας στο κοπάδι, το οποίο πήγαινε για προληπτική σφαγή.

Η φάρμα βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα την Τετάρτη και απέχει περίπου 16 χιλιόμετρα από το εργαστήριο Πίρμπραϊτ, το οποίο κατηγορήθηκε ότι αποτελεί την πηγή του ξεσπάσματος του αφθώδους πυρετού σε δύο φάρμες τον προηγούμενο μήνα.

Αξιωματούχοι σε Σκωτία και Ουαλία προχώρησαν την Παρασκευή στην άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν για τη μεταφορά ζώων με σκοπό να οδηγούνται τα ζώα πιο εύκολα στη σφαγή. Η μεταφορά ζώων απαγορεύεται ακόμα για το εμπόριο ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο -πέραν της σφαγής.

Οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν στην Αγγλία, όπου όμως εξετάζεται η άρση τους.

Σύμφωνα με το BBC, πολλοί ασκούν κριτική στη βρετανική κυβέρνηση επειδή βιάστηκε να κηρύξει την Βρετανία απαλλαγμένη από κρούσματα αφθώδους πυρετού την περασμένη εβδομάδα.

Newsroom ΔΟΛ

geokalp είπε...

Βρετανία: Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού σε 3η κτηνοτροφική μονάδα

Ένα νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού επιβεβαιώθηκε σε τρίτη κτηνοτροφική μονάδα στο Σάρεϊ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, γειτονική των δύο πρώτων εστιών που έχουν εντοπιστεί από την περασμένη Τετάρτη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA). Το κοπάδι των προβάτων, αγελάδων και χοίρων αυτού του τρίτου αγροκτήματος θανατώθηκε προληπτικά το βράδυ της Δευτέρας.

Το εν λόγω αγρόκτημα βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας που δημιουργήθηκε γύρω από τα δύο αγροκτήματα όπου την Τετάρτη και την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν κρούσματα αφθώδους πυρετού, κοντά στο Έγκαμ, νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Το Έγκαμ απέχει 21 χλμ. από το χωριό Νόρμαντι όπου κρούσμα αφθώδους πυρετού είχε εντοπιστεί στις 3 Αυγούστου. Ένα άλλο κρούσμα είχε επίσης ανακαλυφθεί μερικές μέρες αργότερα στα περίχωρα του χωριού αυτού.

geokalp είπε...

Σε κτηνοτροφική μονάδα στο Σάρεϊ
Και έκτο κρούσμα αφθώδους πυρετού επιβεβαιώθηκε στη Βρετανία