Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Η Τεχεράνη κατασκευάζει στρατιωτική πυρηνική εγκατάσταση, λένε Ιρανοί αντικαθεστωτικοί

TETOIA ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ
ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΤΟΝ "ΚΌΛΠΟ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ"
...ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;

Το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI), εξόριστη οργάνωση της ιρανικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει μία νέα υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση για στρατιωτικούς σκοπούς. Παράλληλα, το Παρίσι δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι το πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα.
«Η περιοχή είναι προστατευμένη από αεροπορικές επιδρομές. Σε περίπτωση βομβαρδισμού της Νατάνζ, αυτό δεν θα πληγεί» εξηγεί ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μέχντι Αμπριτσαμτσί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.
Δήλωσε ότι το πυρηνικό αυτό κέντρο κατασκευάζεται σε πελώρια υπόγεια έκταση που συνδέεται με δυο παράλληλες σήραγγες, οι οποίες βρίσκονται κάτω από την οροσειρά Καρκάς. Αυτές με τη σειρά τους συνδέονται με μια τρίτη σήραγγα με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, οι οποίες βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα βορειότερα.
Κατά το παρελθόν η οργάνωση είχε παράσχει ακριβή στοιχεία για τις μη δηλωμένες στον ΟΗΕ πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Την ίδια στιγμή, η Γαλλία δήλωσε ότι δεν πιστεύει τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ όταν αυτός βεβαιώνει ότι οι δραστηριότητες της χώρας του στον πυρηνικό τομέα είναι ειρηνικές.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής προεδρίας Νταβίντ Μαρτινόν, «ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ λέει ότι το πρόγραμμα είναι ειρηνικό. Τελικά εμείς δεν το πιστεύουμε αυτό. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι αυτό το πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς».
«Το θέμα δεν έχει κλείσει. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει στο (πυρηνικό) κέντρο του Νατάνζ δεν είναι ειρηνικό. Έχουμε μία σειρά από πολύ ισχυρές ενδείξεις που μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα» προσέθεσε.

Κόντρα Λαβρόφ- Ράις για το Ιράν
Ένταση επικράτησε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ, ανάμεσα στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με αφορμή το θέμα των κυρώσεων εναντίον του Ιράν.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν και στο εάν θα πρέπει να υπάρξουν νέες κυρώσεις την στιγμή που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Τεχεράνη για την καταγραφή παλαιότερων δραστηριοτήτων της.
Ο Σ.Λαβρόφ δήλωσε στο Associated Press ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αγνοήσουν την IAEA , «όπως και στο παρελθόν».
Ερωτηθείς εάν υπήρξε πρόοδος στο θέμα του Ιράν, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ απάντησε γελώντας: «Δεν θα έλεγα ακριβώς κάτι τέτοιο».Πάντως ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς δήλωσε ότι «Το θέμα δεν έχει κλείσει» δήλωσε και προσέθεσε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση αξιωματούχων της Ομάδας των Οκτώ για το θέμα των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά του Ιράν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: