Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμη και για πόλεμο με το Ιράν

Αιφνιδιάζει η Γαλλία

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ προειδοποιεί ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί ακόμη και για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, και το χειρότερο είναι ο πόλεμος» δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη πρέπει να συνεχιστούν «έως το τέλος», σπεύδοντας όμως παράλληλα να προειδοποιήσει πως ένα ιρανικό πυρηνικό όπλο συνιστά «πραγματικό κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει σχετικά το BBC.
Το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παγίως αρνείται να θέσει τέλος στο πυρηνικό του πρόγραμμα· επιμένει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει παρά τις διεθνείς κυρώσεις τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.
Στην ίδια συνέντευξη ο Κουσνέρ δήλωσε πως ένας αριθμός μεγάλος γαλλικών εταιρειών κλήθηκαν να μην συνεργαστούν επιχειρηματικά με το Ιράν. «Δεν απαγορεύουμε στις γαλλικές εταιρείες να υποβάλλουν συμμετοχές. Τους συμβουλεύσαμε να μην το κάνουν. Αυτές είναι ιδιωτικές εταιρείες. Όμως, νομίζω ότι εισακουστήκαμε και δεν είμαστε οι μόνοι που το κάναμε αυτό» είπε.
Ως προς το κρίσιμο θέμα της επέκτασης των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ξεκάθαρα πως η Γαλλία επιθυμεί να προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέα μέτρα εις βάρος της Τεχεράνης για την άρνησή της να συμμορφωθεί έναντι των αξιώσεων της διεθνούς κοινότητας.
«Αποφασίσαμε ότι την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προετοιμάσουμε πιθανές κυρώσεις πέραν της σφαίρας των Ηνωμένων Έθνών. Οι καλοί μας φίλοι, οι Γερμανοί, το πρότειναν» συνέχισε ο Κουσνέρ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει αποκλείσει στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν εφόσον η διπλωματία αποβεί άκαρπη.
Newsroom ΔΟΛ

6 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

Αυτό μας έλειπε... ανατρίχιασα τώρα σου λέω!

geokalp είπε...

Και ποιοι τα λένε;
ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ!!!

Maria Mikro Analogo είπε...

Αυτό είναι το χειρότερο!

geokalp είπε...

ας ελπίσουμε ότι είναι απλά μια απειλή...

geokalp είπε...

Συναντίληψη διαπίστωσαν ΗΠΑ και Γαλλία στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν

geokalp είπε...

«Χορός» διαδηλώσεων
Ανεβάζει το θερμόμετρο η επίσκεψη του «ατρόμητου» Αχμαντινετζάντ στη Νέα Υόρκη


Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Minutes» του ειδησεογραφικού δικτύου CBS ο Αχμαντινετζάντ δηλώνει ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη από πυρηνικά όπλα και δεν οδεύει σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ερωτηθείς εάν στόχος είναι η κατοχή πυρηνικού όπλου, απαντά «ξεκάθαρα όχι».

Ως προς το ενδεχόμενο μίας σύρραξης με τις ΗΠΑ για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας του, λέει: «Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ οδεύουν προς πόλεμο. Ποιος το λέει αυτό; Γιατί να πάμε σε πόλεμο; Δεν υπάρχει κανένας πόλεμος στον ορίζοντα».

Διαδηλώσεις θα συνοδεύσουν» τον Ιρανό πρόεδρο σε ομιλία του τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη