Οι βρετανικές Αρχές ενέκριναν επί της αρχής τη χρήση ζωικών ωαρίων για την παραγωγή ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπείες για μια πληθώρα ασθενειών.
Η εισαγωγή ανθρώπινου DNA σε ωάρια ζώων είχε εγείρει σημαντικές αντιδράσεις, κυρίως από θρησκευτικές οργανώσεις και πολέμιους των αμβλώσεων, οι οποίοι φοβούνται ότι οι έρευνες αυτές θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε γενετικά τροποποιημένα βρέφη. Σύμφωνα πάντως με την τελευταία απόφαση, τα υβριδικά έμβρυα δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
«Έχοντας εξετάσει όλα τα στοιχεία, η αρχή αποφάσισε ότι δεν υπάρχει θεμελιώδης λόγος για να εμποδιστεί [...] η έρευνα», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), έπειτα από την ολοκλήρωση του σχετικού δημόσιου διάλογου. Διευκρίνισε ότι οι σχετικές έρευνες θα επιτρέπονται μόνο κατόπιν έγκρισης.
Οι επιστήμονες θέλουν να χρησιμοποιήσουν ζωικά ωάρια επειδή τα αποθέματα ανθρώπινων ωαρίων είναι πολύ περιορισμένα. Το σχέδιο είναι να εισάγουν ανθρώπινο DNA σε ωάρια βοοειδών ή κουνελιών από τα οποία έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό.
Το ωάριο, που περιέχει ελάχιστα ζωικά γονίδια (από τα μιτοχόνδρια), εξαναγκάζεται στη συνέχεια να διαιρεθεί ώστε να δώσει βλαστικά κύτταρα, τα οποία θα μπορούσαν στο μέλλον να θεραπεύσουν τις καρδιοπάθειες, τις νόσους του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, ακόμα και την παράλυση.
Έρευνες αυτού του είδους έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Κίνα, στον Καναδά και σε ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ, και οι Βρετανοί επιστήμονες απέρριψαν τις επικρίσεις ότι προσπαθούν να «παίξουν τον Θεό».
«Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ανθρώπους με αφτιά κουνελιού [...] Ο στόχος της όλης προσπάθειας είναι να κατανοήσουμε τα αίτια των ασθενειών και να αναπτύξουμε θεραπείες», είπε ο Δρ Ρόμπιν Λόβελ-Μπατζ του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας.
Οι οργανώσεις ασθενών καλωσόρισαν την απόφαση, ενώ οργανώσεις κατά των αμβλώσεων και της γενετικής έρευνας κατηγόρησαν τους επιστήμονες ότι δεν σέβονται τη φύση και την ανθρώπινη ζωή.
«Οι αντιρρήσεις του κόσμου στην παραβίαση της ακεραιότητας της φύσης είναι απόλυτα λογικές», δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Κινγκ διευθυντής της οργάνωσης Human Genetics Alert. Το Βατικανό χαρακτήρισε την απόφαση «τερατώδη πράξη που στρέφεται κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
H HFEA εξέτασε πάντως δημοσκόπηση μεταξύ 2.000 πολιτών, η οποία έδειξε ότι το 61% υποστηρίζει τις έρευνες αν τα υβρίδια βοηθούσαν στην κατανόηση ασθενειών. Στην περίπτωση που τα ανθρώπινα-ζωικά έμβρυα δημιουργούνται για μη ειδικές έρευνες, η υποστήριξη έπεσε στο 35%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου