Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

Aφαίρεση χοληδόχους κύστης χωρίς τομές


Εφαρμόζοντας μια πρωτοποριακή μέθοδο που δεν αφήνει ορατές τομές, χειρουργοί στη Γαλλία αφαίρεσαν τη χοληδόχο κύστη μιας ασθενούς διαμέσου του κόλπου της. Η επέμβαση είναι μεν πιο περίπλοκη από τις συνήθεις, δεν αφήνει όμως ουλές και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.
Η 30χρονη ασθενής αναρρώνει στο Στρασβούργο με ελάχιστο πόνο, καθώς οι γιατροί δεν χρειάστηκε να κόψουν τους ογκώδεις μύες της κοιλιακής χώρας. H χοληδόχος κύστη βρίσκεται κοντά στο συκώτι και παράγει χολή για την πέψη των λιπών.
«Οι ασθενείς, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία και το σχήμα του σώματος, δείχνουν απέχθεια για τις ουλές, όχι μόνο για κοσμητικούς λόγους αλλά και επειδή οι ουλές αποκαλύπτουν ότι έχουν υποστεί επεμβάσεις εξαιτίας ασθενειών» γράφει ο Δρ Ζακ μαρεσό του Πανεπιστημίου Λουί Παστέρ στο Στρασβούργο, παρουσιάζοντας τη νέα μέθοδο στην επιθεώρηση Archives of Surgery.
Η τεχνική NOTES (διαυλική λαπαροσκοπική χειρουργική φυσικών οπών) είχε εφαρμοστεί σε ανθρώπους για πρώτη φορά πριν από μερικές ημέρες στη Νέα Υόρκη, αναφέρει το Reuters.
H λαπαροσκοπία εφαρμόζεται συχνά για τη χοληδοκυστεκτομή. Στη συμβατική λαπαροσκοπική επέμβαση, οι γιατροί δημιουργούν στην κοιλιακή χώρα τέσσερις τομές, 5 με 10 χιλιοστών, μέσα από τις οποίες εισάγουν εύκαμπτα καλώδια με κάμερες και εργαλεία. Στη νέα μορφή λαπαροσκοπίας, οι γιατροί δημιούργησαν μόνο μία τομή στο τοίχωμα του κόλπου της 30 χρονης ασθενούς.
Η τεχνική περιπλέκει το χειρουργείο και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού του χοληδόχου πόρου. Οι γιατροί, ωστόσο, θεωρούν ότι τα πλεονεκτήματα υπερσταθμίζουν το ρίσκο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: