Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Κομισιόν καλεί 20 εκατομμύρια ξένους να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Την πρόταση να δεχτεί η Ευρώπη 20 εκατομμύρια ξένους εργάτες στις δύο επόμενες δεκαετίες αναμένεται να καταθέσει στο Συμβούλιο Υπουργών ο επίτροπος της ΕΕ για τη δικαιοσύνη, Φράνκο Φρατίνι.
Ο Φρατίνι, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, θα ζητήσει την Παρασκευή από τους υπουργούς που συνεδριάζουν στη Λισσαβόνα, να αρθούν οι περιορισμοί και να υπάρξουν ασφαλείς δίοδοι για εργάτες από την Ασία και Αφρική ώστε να φτάνουν την Ευρώπη.
«Πρέπει να δούμε την μετανάστευση όχι σαν απειλή, αλλά -αν την διαχειριστούμε σωστά, και αυτό είναι το νέο έργο μας- σαν ενίσχυση και αναπόδραστο φαινόμενο των καιρών μας», θα πει ο Φρατίνι.
Ο επίτροπος της ΕΕ θα τονίσει ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και να προσελκύσει περισσότερους καταρτισμένους ξένους εργάτες. Παράλληλα θα ανανεωθεί και το γερασμένο εργατικό δυναμικό χωρών όπως η Γερμανία και η Ιταλία.
Στις προθέσεις το Φρ.Φρατίνι είναι να προτείνει την «γαλάζια κάρτα» προσωρινής άδειας εργασίας και κατοικίας στην ΕΕ αντίστοιχης με την πράσινη κάρτα των ΗΠΑ. Η ισχύς της θα είναι δύο χρόνια και θα ανανεώνεται.
Οι προτάσσεις του επιτρόπου θα περιλαμβάνουν ακόμη την καθιέρωση προτύπων ασφάλειας και για τους ανειδίκευτούς μετανάστες, την απλοποίηση των διαδικασιών για την εργασία στην Ευρώπη αλλά επίσης και τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.Ωστόσο, όλες οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν και από τα κράτη-μέλη της ΕΕ χωριστά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: