Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Αίμα και καταγγελίες νοθείας κηλίδωσαν τις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ

Αλβανικός «εμφύλιος» με τουλάχιστον έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες σε αιματηρά επεισόδια και ανταλλαγές πυρών με την αστυνομία, εκφοβισμοί ψηφοφόρων και καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία και υποκίνηση βίας από την κυβέρνηση «εκτροχίασαν» τις κρίσιμες εκλογές στην ΠΓΔΜ.
Οι αιματηρές ανταλλαγές πυρών και οι απόπειρες ή συντελεσμένες πράξεις νοθείας καταδικάστηκαν έντονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εκφράζει βαθιά ανησυχία, τονίζοντας ότι «η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία». Μεγάλη ανησυχία εξέφρασαν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες πολλών δυτικών χωρών. Στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα.
Βαθύτατα ενοχλημένο για τις εκδηλώσεις βίας εμφανίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βάσει της ανταπόκρισης του Mega από την Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι είχε προειδοποιηθεί η ηγεσία της ΠΓΔΜ για το ενδεχόμενο βίαιων περιστατικών και είχε ζητηθεί πλήρης συμμόρφωση της χώρας με τα διεθνή πρότυπα.
Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια εξέφρασε, από πλευράς της, απογοήτευση για τη βίαιη τροπή των εκλογών, τόνισε ότι είναι άσχημο και κακό λάθος για τη χώρα, σημειώνοντας με νόημα ότι αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.
Ως προς αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι θα είναι ο νικητής των εκλογών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επόμενη ημέρα, καθώς δεδομένου ότι ο Γκρούεφσκι θα στερείται αυτοδυναμίας, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα έχει μαζί του ή απέναντί του τον πρώην οπλαρχηγό του UCK, ηγέτη του αλβανικού DUI Αλί Αχμέτι.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, «αιχμαλωτισμένος» την επόμενη ημέρα μετά από την ακραία προεκλογική ρητορεία που επέλεξε, έχασε τις «εξετάσεις» στα μάτια της ΕΕ και των ΗΠΑ με τις πρόωρες αυτές εκλογές, που ήλθαν σε «απάντηση» του ελληνικού βέτο στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.
Και ταυτόχρονα μετά τις εκλογές αυτές, φαίνεται να αναβιώνει το αλβανικό πρόβλημα και ο κίνδυνος μίας εμφύλιας σύγκρουσης, που έδειχνε να είχε απομακρυνθεί μετά την εξέγερση του 2001.
Κλίμα τρόμου
Η εκλογική διαδικασία στις αλβανικές περιοχές της βορειοδυτικής ΠΓΔΜ διεξήχθη σε κλίμα τρόμου με το το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA) του Μεντούχ Θάτσι και την Ένωση για τη Δημοκρατική Ενσωμάτωση (DUI), υπό τον πρώην διοικητή του UCK Αλί Αχμέτι, να αλληλοκατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια.
Σε ανταλλαγή πυρών στην κωμόπολη Αρατσίνοβο, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορείως των Σκοπίων, σκοτώθηκε ένας αλβανόφωνος και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, ενώ πυροβολισμοί σημειώθηκαν ακόμη και στην πρωτεύουσα, στην αλβανική συνοικία Τσαϊρ των Σκοπίων, όπου τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι.
Η ψηφοφορία διεκόπη συνολικά σε 20 εκλογικά τμήματα και θα επαναληφθεί, βάσει ανακοίνωσης της κυβέρνησης.
Στο Αρατσίνοβο, πρώην προπύργιο των Αλβανών ανταρτών στην εξέγερση του 2001, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Το DPA, εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι υποστηρικτές του αντίπαλου αλβανικού κόμματος DUI πυροδότησαν τα επεισόδια πυροβολώντας κατά της αστυνομίας.
Στην αντεπίθεση, ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι κάτι περισσότερο από σφαγή», αναφέροντας ότι υποστηρικτές του κόμμάτος του απάντησαν «σε εγκληματικές στοιχεία» που στηρίζονται από την αστυνομία. «Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τις προκλήσεις, αλλά δυστυχώς τα εγκληματικά στοιχεία έχουν τη στήριξη της αστυνομίας. Η κατάσταση είναι δραματική» είπε.
Το DUI, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, ζήτησε την επανάληψη της ψηφοφορίας τουλάχιστον σε επτά δήμους του Τετόβου και απειλεί ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις περιοχές όπου σημειώθηκαν επεισόδια. Επανάληψη της αναμέτρησης στα τμήματα όπου σημειώθηκαν επεισόδια ζήτησε εκ μέρους της ΕΕ και ο Χαβιέρ Σολάνα.
«Ο κ. Σολάνα απευθύνει έκκληση για ηρεμία και ζητά να οργανωθούν νέες εκλογές στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν ταραχές ή επεισόδια» αναφέρει η εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, μεταφέροντας την ανησυχία του Χαβιέρ Σολάνα για τα γεγονότα.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι από πλευράς του επιχείρησε να υποβαθμίσει την έκταση των επεισοδίων, λέγοντας ότι θα ζητήσει την επανάληψη της διαδικασίας σε περιοχές όπου σημειώθηκαν παρατυπίες, κάτι που αργότερα ανακοινώθηκε και επισήμως.
«Τα επεισόδια που σημειώθηκαν είναι σε μικρό τμήμα της χώρας. Δεν πρόκειται για μαζικά επεισόδια. Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έχουμε τίμιες και δημοκρατικές εκλογές. Μόνο στο βορειοδυτικό τμήμα, όπου ζουν κυρίως πολίτες αλβανικής εθνικής καταγωγής, σημειώθηκαν κάποια επεισόδια και παρατυπίες» δήλωσε.
Έντεκα άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για τα επεισόδια, ανάμεσά τους ο Αγκίμ Κράσνικι, πρώην ηγέτης του «Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού» με συμμετοχή στην εξέγερση του 2001, ο οποίος στις εκλογές του 2006 ήταν υποψήφιος με το DPA.
Πολλά περιπολικά, μεταξύ των οποίων και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βρίσκονται σταθμευμένα ακριβώς έξω από το Αρατσίνοβο. Η πρόσβαση στην πόλη έχει αποκλειστεί από αυτοκίνητα σταθμευμένα στη μέση του δρόμου.
«Κόλαφος» κατά Γκρούεφσκι οι Σοσιαλιστές
Νοθεία της εκλογικής διαδικασίας, χειραγώγηση των θεσμών, υποκίνηση της βίας από την κυβέρνηση και αστυνομική τρομοκρατία κατήγγειλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες της Ράντμιλα Σεκερίνσκα.
«Πρόκειται για τις χειρότερα οργανωμένες εκλογές μέχρι σήμερα. Ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται κάθε ώρα. Έχουμε ήδη πληροφορηθεί ότι υπάρχουν θύματα σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες. Οι εκλογές ή το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
»Αποδείχθηκε ότι οι προειδοποιήσεις που είχαμε απευθύνει ήταν δικαιολογημένες. Οι θεσμοί δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη βία. Αντίθετα, υποκίνησαν και επέτρεψαν τη βία» δήλωσε η Σεκερίνσκα μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στα Σκόπια.
Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκαν παρατυπίες και υπάρχουν υπόνοιες για νοθεία, αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένες κάλπες ήταν σπασμένες ή έλειπαν, ενώ είχε κλαπεί και εκλογικό υλικό.Σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής στο Τέτοβο απήχθησαν από αγνώστους και απελευθερώθηκαν λίγο αργότερα από την αστυνομία. «Εκφράζω τη λύπη και την ανησυχία μου που μετά τις εκλογές του 2006, που συνολικά είχαν εκτιμηθεί ως πολύ καλές, φέτος είχαμε κακές εκλογές, με πολλά επεισόδια» είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής Γιοβάν Γιοσιφόφσκι.
* Οι κάλπες στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκλεισαν στις 20:00 (ώρα Ελλάδος). Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, το ποσοστό συμμετοχής, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, ανερχόταν στο 45,90%.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: