Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

Πρόγραμμα ανανέωσης της αεράμυνας μέχρι το 2015 εφαρμόζει η Ρωσία

Απάντηση στην ασπίδα των ΗΠΑ

Τα σχέδια της Ρωσίας για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αεράμυνας της χώρας αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν επισκεπτόμενος το Σάββατο ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κοντά στην Αγία Πετρούπολη.
Ο Βλ.Πούτιν τόνισε ότι η εγκατάσταση είναι η πρώτη σε μία σειρά εγκαταστάσεων η ολοκλήρωσή των οποίων προγραμματίζεται για το 2015. Δεν παρείχε ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες.
«Αυτή είναι σύγχρονη ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων. Περισσότερο αποτελεσματικές και πιο αξιόπιστες», δήλωσε ο Βλ.Πούτιν.
Το ραντάρ κατασκευάστηκε σε μόλις 18 μήνες και λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2006. Πιστεύεται ότι καλύπτει μία περιοχή από τον Βόρειο Πόλο μέχρι και την νότια Αφρική.
Το προηγούμενο διάστημα η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν έντονη αντιπαράθεση με αφορμή τα σχέδια των ΗΠΑ για την ανάπτυξη στην Πολωνία και την Τσεχία ενός δίκτυου για την αντιμετώπιση πυραυλικών επιθέσεων.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η ασπίδα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση απειλών από το Ιράν ή την Βόρειο Κορέα, αλλά η Ρωσία είχε εκφράσει τις ανησυχίες της. Πρότεινε ακόμη στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν από κοινού ένα ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: