Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Mια φυλή από το Περού πέρασε στο έδαφος της Βραζιλίας

ΜΙΑ ΦΥΛΗ ιθαγενών από το Περού εντοπίσθηκε κοντά σε πόλη σε τροπικό δάσος του Αμαζονίου στην πολιτεία Άκρε της Βραζιλίας, ανακοίνωσε μια μη-κυβερνητική οργάνωση.Ο Αρτούρ Μεϊρέγιες, επικεφαλής του Μετώπου για την Εθνική και Περιβαλλοντική Προστασία Envira, είπε στην διαδικτυακή ειδησεογραφική υπηρεσία G1 ότι οι ιθαγενείς έκαναν επιδρομή σε σπίτια εργαζομένων στην συγκομιδή καουτσούκ στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Μεϊρέγιες, αυτή η φυλή ιθαγενών δεν είχε ποτέ επαφή με άλλες κοινότητες, και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα εδάφη της όταν εταιρίες υλοτομίας έφθασαν στην περιοχή της κι άρχισαν να την καταστρέφουν.«Δεν είναι η πρώτη φορά που ιθαγενείς από το Περού περνούν τα σύνορα. Οι εταιρίες υλοτομίας επιχειρούν στη γη τους κι γι’ αυτό έρχονται στη Βραζιλία», εξήγησε.
Οι εισβολές αυτού του είδους στο παρελθόν οδήγησε σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φυλές ιθαγενών από το Περού και τη Βραζιλία, σημείωσε ο Κλέμπερ Ράμος Άλβες, διευθυντής του δημόσιου Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και τους Ανανεώσιμους Φυσικούς Πόρους (Ibama).«Επί δύο χρόνια γνωρίζουμε για την είσοδο τέτοιων ιθαγενών, που δεν έχουν επαφή με άλλες κοινότητες, αλλά αυτή η κινητικότητα έχει ενταθεί τους τελευταίους έξι μήνες», δήλωσε ο Ράμος Άλβες.
Πρόσθεσε ότι οι ιθαγενείς από το Περού «καταλήγουν να εμπλέκονται σε μάχες με τις φυλές από τη Βραζιλία, που έχουν διαφορετικά ήθη και έθιμα, για τους ίδιους φυσικούς πόρους, από τους οποίους εξαρτάται η επιβίωσή τους».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_175548_08/08/2007_199759

Δεν υπάρχουν σχόλια: