Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

Για υψηλό κίνδυνο παγκόσμιων επιδημιών προειδοποιεί ο ΠΟΥ

«Θα ήταν εξαιρετικά αφελές να υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη ασθένεια σαν το AIDS, άλλος ένας Έμπολα ή άλλο ένα SARS αργά ή γρήγορα»... Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα λοιμώδη νοσήματα εξαπλώνονται ταχύτερα από ποτέ και ζητά μέτρα απέναντι στον κίνδυνο παγκόσμιων επιδημιών.
Στην ετήσια έκθεση του ΠΟΥ υπογραμμίζεται ότι με 2,1 δισεκατομμύρια επιβάτες να ταξιδεύουν αεροπορικώς ετησίως υπάρχει υψηλός κίνδυνος για την εκδήλωση άλλης μίας μεγάλης επιδημίας όπως το AIDS, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και τον Έμπολα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί σε αυξημένες προσπάθειες διεθνώς για την καταπολέμηση της έξαρσης μεταδοτικών νοσημάτων και σε ανταλλαγή δεδομένων για τους ιούς, ώστε να προχωρήσουν οι επιστημονικές έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίων.
Δίχως όλα αυτά, προειδοποιεί το συντονιστικό όργανο του ΟΗΕ για την Υγεία, θα υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και ασφάλεια.
Στην έκθεση υπό τον τίτλο Ένα Ασφαλέστερο Μέλλον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι νέες ασθένειες εμφανίζονται με τον πρωτοφανή ρυθμό του ενός νοσήματος ανά έτος.
Από τη δεκαετία του 1970, 39 νέες ασθένειες έχουν εμφανιστεί και μόνο τα τελευταία πέντα χρόνια ο ΠΟΥ κατέγραψε περισσότερες από 1.000 επιδημίες, περιλαμβανομένων χολέρας, πολιομυελίτιδας και γρίπης των πτηνών.
Η ανταλλαγή δεδομένων, τεχνογνωσίας και τεχνολογίας μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών είναι μία από τις «πιο εφικτές διαδρομές» προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της παγκόσμιας υγείας.
Ο ΠΟΥ έχει εμπλακεί σε διαμάχη με την Ινδονησία σχετικά με τα δείγματα του ιού H5N1, του υψηλής επικινδυνότητας στελέχους της γρίπης των πτηνών. Η Τζακάρτα αρνείται να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ φοβούμενη ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τα δείγματα για την ανάπτυξη εμβολίων που θα είναι πολύ ακριβά για την Ινδονησία.
Η Κίνα έδωσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόσβαση στα δείγματα του H5N1 μόλις τον περασμένο Ιούνιο, αναφέρει σχετικά το BBC.
Ο Οργανισμός καλεί όλες τις κυβερνήσεις να είναι ειλικρινείς και να ενημερώνουν άμεσα για τις εξάρσεις ιών, καθώς σχεδόν για τις μισές περιπτώσεις επιδημιών ειδοποιείται μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: