Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Αμφισβητείται η «εκ της Αφρικής» θεωρία εξέλιξης της Ευρώπης

ΜΕΛΕΤΗ που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα αναφέρει ότι οι ασιατικοί πληθυσμοί διαδραμάτισαν μεγαλύτερο ρόλο στον αποικισμό της Ευρώπης, εκατομμύρια χρόνια πριν, σε σχέση με τους αφρικανικούς, μετά την εξέταση οδοντικών απολιθωμάτων που βρέθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο.
Τα συμπεράσματα της μελέτης αμφισβητούν την επικρατούσα «εκ της Αφρικής» θεωρία, η οποία αναφέρει ότι ο ανατομικά σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στην Αφρική και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την υφήλιο. Η θεωρία αυτή διατυπώθηκε το 1987 μετά από μελέτες του γενετικού ρυθμού μεταβολής του DNA. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν τα οδοντικά απολιθώματα των προγόνων ντου σύγχρονου ανθρώπου, εξαιτίας του πλούτου σε γενετικό υλικό που παρατηρείται σε αυτά τα απολιθώματα. Εξετάσθηκαν περισσότερα από 5.000 απολιθώματα που βρέθηκαν στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη, ηλικίας εκατομμυρίων ετών.
Το σημαντικότερο συμπέρασμα από τη μελέτη είναι ότι τα ευρωπαϊκά δόντια έχουν περισσότερες ομοιότητες με τα ασιατικά, απ' ότι με τα αφρικανικά. Επίσης, τονίζεται ότι η συνέχεια που παρατηρείται στις ευρασιατικές οδοντοστοιχίες των ανθρώπων μέχρι την εμφάνιση του Νεάντερνταλ συνιστά ότι η εξέλιξη στην Αφρική και την Ευρασία ακολούθησαν σχετικά διαφορετικές οδούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Η ιστορία των ανθρώπινων πληθυσμών στην Ευρασία μπορεί να μην είναι το αποτέλεσμα μετεγκατάστασης πληθυσμών από την Αφρική, αλλά μιας πολύπλοκης διαδικασίας μίξης πληθυσμών μεταξύ των τριών ηπείρων», τονίζει η μελέτη. «Υπό το φως των νέων στοιχείων, θεωρούμε ότι η Ασία διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στον εποικισμό της Ευρώπης και αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις επόμενες μελέτες».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: