Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Πέντε κεφάλαια-«αγκάθια» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ βλέπει η Γαλλία

Η Γαλλία απαρίθμησε πέντε κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, για τα οποία ζήτησε να μην γίνει καμία διαπραγμάτευση επειδή -όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου- η συζήτηση θα οδηγούσε αντικειμενικά στην ένταξη.
Πρόκειται για τις αγροτικές επιδοτήσεις, την περιφερειακή βοήθεια, το ευρώ, την συμμετοχή της Τουρκίας στα κορυφαία όργανα της ΕΕ όπως το Ευρωκοινοβούλιο και το δικαίωμα των Τούρκων στην ευρωπαϊκή υπηκοότητα.
Την θέση της Γαλλίας διατύπωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου Νταβίντ Μαρτενόν.
«Προφανώς υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός θεμάτων στα οποία η διαπραγμάτευση θα οδηγούσε αντικειμενικά στην ένταξη» υπογράμμισε ο Ντ.Μαρτενόν.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λοράν Βοκιέζ δήλωσε πως τα πέντε κεφάλαια θα συζητηθούν μόνο όταν διευθετηθούν οριστικά τα άλλα 30 ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε να ενταχτεί η Τουρκία στην ΕΕ.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις καλύπτουν συνολικά 35 τομείς ζητημάτων μεγαλύτερης ή μικρότερης εμβέλειας.
Νωρίτερα, την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε τονίσει ότι η Γαλλία θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Αγκυρα με την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμά τους θα είναι η στενή σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ και όχι η πλήρης ένταξη.
Ο Ν.Σαρκοζί είχε δηλώσει ήδη πριν από την εκλογή του ότι είναι αντίθετος με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: