Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Πρακτικές Ψυχρού Πολέμου από ρωσικά βομβαρδιστικά στον Ειρηνικό

Δύο ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη πέταξαν έως τη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό, όπου βρίσκεται μεγάλη βάση αεροναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, σε μία κίνηση που έφερε στη μνήμη πρακτικές του Ψυχρού Πολέμου.
Τα δύο ρωσικά Tu-95 πραγματοποίησαν την Τετάρτη πτήση προς το Γκουάμ στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης. Οι πιλότοι τους χαιρέτισαν με ένα χαμόγελο τους Αμερικανούς συναδέλφους τους που έσπευσαν να τους αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν.
«Αναβιώσαμε μία παράδοση όταν οι νεαροί πιλότοι μας πέταξαν με δύο αεροσκάφη κοντά από το Γκουάμ. Ανταλλάξαμε χαμόγελα με τους συναδέλφους μας που απονηώθηκαν από αμερικανικό αεροπλανοφόρο και στη συνέχεια επέστρεψαν» δήλωσε ο υποπτέραρχος Πάβελ Αντρόσοφ, διοικητής της δύναμης των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών τα οποία έχουν τεράστια ακτίνα δράσης.
Η πτήση προς το Γκουάμ ήταν μέρος τριήμερης στρατιωτικής άσκησης, στη διάρκεια της οποίας τα ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν 40 εξόδους και εκτόξευσαν δοκιμαστικά οκτώ πυραύλους.
Πρόκειται πιθανώς για την πρώτη ανάλογη ενέργεια εκ μέρους της Ρωσίας από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και αντανακλά την αποφασιστικότητά της για μία πιο ενεργή εξωτερική πολιτική.
Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση 5.150χλμ. από την πόλη Βλαντιβοστόκ στη ρωσική Απω Ανατολή.
Παράλληλα με τη ρωσική άσκηση και όταν σημειώθηκε το επεισόδιο, σε εξέλιξη βρισκόταν και μεγάλη αμερικανική άσκηση ανοικτά των ακτών του Γκουάμ, με τη συμμετοχή 22.000 ανδρών, δεκάδων σκαφών και εκατοντάδων αεροπλάνων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

P.S. το επιχείρημα των Ρώσων θυμίζει τουρκικές πρακτικές...
P.S. οι Ρώσσοι έχουν ξυπνήσει και ξέρουν καλά πως παίζεται το παιχνίδι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: