Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Παιδιά κατά παραγγελία

Η επιλογή συγκεκριμένων εμβρύων κατά την τεχνητή γονιμοποίηση με γνώμονα τη γονιδιακή τους σύνθεση, ώστε κυτταρικοί ιστοί του βρέφους να χρησιμεύουν στη θεραπεία ασθενειών των υπολοίπων παιδιών της οικογένειας, υποστηρίζεται από Βρετανούς βουλευτές, εγείροντας πάντως αντιδράσεις.

Οι γονείς στη Βρετανία θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν κατά τη διάρκεια της τεχνητής γονιμοποίησης ένα έμβρυο με γονιδιακά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία κοινών ασθενειών των μεγαλύτερων παιδιών της οικογένειας. Όπως γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ, η σχετική πρόταση θα κατατεθεί σύντομα στο Κοινοβούλιο από μεγάλη ομάδα βουλευτών και μελών της Βουλής των Λόρδων.
Σκοπός της κίνησης είναι η θεραπεία εκατομμυρίων παιδιών που πάσχουν από κοινές ασθένειες. Ο ισχύων νόμος επιτρέπει στους γονείς να στρέφονται στην τεχνητή γονιμοποίηση ώστε να επιλέγουν έμβρυα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών των υπολοίπων παιδιών της οικογένειας, όπως σπάνιες ανωμαλίες του αίματος.
Η νέα πρόταση ωστόσο θέλει την χρήση της μεθόδου και για ασθένειες που δεν απειλούν άμεσα τη ζωή του παιδιού, όπως προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών, αναιμία ή και αυτισμός. Όπως προβλέπεται στην πρόταση, οι γονείς θα μπορούν να «δημιουργούν» παιδιά ώστε να χρησιμοποιούν κυτταρικούς ιστούς αυτών για τη θεραπεία των μεγαλύτερων παιδιών της οικογένειας. H Τέλεγκραφ επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο εγείρει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις αναφορικά με τις ηθικές συνέπειές του. Oι επικριτές της πρότασης χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη γέννηση ενός ανθρώπου με σκοπό τη χρήση κυτταρικών ιστών του. «Αποτελεί περιφρόνηση της αξίας της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε η Τζοζεφίν Κουϊνταβάλε, της Οργάνωσης για την Ηθική της Αναπαραγωγής.
Την ίδια ώρα πάντως σε κλινική του Νότιγχαμ μία γυναίκα ετοιμάζεται να γεννήσει ένα «βρέφος - σωτήρα», όπως έχουν χαρακτηριστεί τα τέκνα της τεχνητής γονιμοποίησης υπό αυτές τις συνθήκες. Επίσης, τέσσερις ακόμα γυναίκες περιμένουν από στιγμή σε στιγμή την έναρξη της δικής τους αγωγής. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το μέγεθος της πρόκλησης που συνιστούν αυτά τα ηθικά διλήμματα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κίνητρα στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. «Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείουμε την επιστημονική εξέλιξη στη βάση μιας άκαμπτης ηθικής ούτε να επεμβαίνουμε περισσότερο στη φύση μόνο και μόνο επειδή έχουμε πλέον τη δυνατότητα», καταλήγει η Τέλεγκραφ.
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_15_02/08/2007_199176

Δεν υπάρχουν σχόλια: