Ως νίκη για το λαό της Μαυριτανίας χαιρετίζουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την κοινοβουλευτική ψηφοφορία που έθεσε για πρώτη φορά εκτός νόμου τη σκλαβιά στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Βάσει του νέου νόμου, ο οποίος ψηφίσθηκε ομόφωνα, όσοι καταδικάζονται για αδικήματα που σχετίζονται με τη δουλεία θα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης πέντε έως δέκα ετών. Παράλληλα, με διετή φυλάκιση θα βρίσκονται αντιμέτωποι όσοι προωθούν ή υπεραμύνονται της δουλείας.
Η πρακτική συνέχιζε να εφαρμόζεται σε ορισμένες περιοχές της βορειοαφρικανικής χώρας παρά την επίσημη απεμπόλησή της το 1981. Η απαγόρευση της δουλείας, που ήταν υπαρκτή για αιώνες στη Μαυριτανία, έγινε τότε με προεδρικό διάταγμα, αλλά δεν υιοθετήθηκαν νόμοι για την επιβολή της απαγόρευσης, αναφέρει το BBC.
Το νομοσχέδιο, που αρχικά θεωρείτο ανεπαρκές από πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατέστη πιο αυστηρό με την παρέμβαση πολλών βουλευτών και το τελικό αποτέλεσμα χαιρέτισε η οργάνωση SOS-Esclaves, η οποία δίνει αγώνα κατά της δουλείας.«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, είναι μια μεγάλη νίκη για τους δημοκράτες και το λαό της Μαυριτανίας που δεν θα ήταν εφικτή δίχως την πολιτική βούληση του προέδρου [Σίντι Ουλντ Σεΐχ Αμπντελαχί] και της κυβέρνησής του» δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Μπουμπακάρ Ουλντ Μεσαούντ.Η σκλαβιά στην αρχική της μορφή είναι σπάνια στην Μαυριτανία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε όλες σχεδόν τις κοινότητες της χώρας, ειδικά στις επαρχίες της. Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των σκλάβων στην ισλαμική δημοκρατία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου