Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

Τα ηλεκτρόδια «ανέστησαν» έναν ασθενή που βρισκόταν επί 6 χρόνια σε κώμα

Βρισκόταν επί 6 χρόνια σε βαθύ κώμα. Δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του, δεν ήταν σε θέση να καταπιεί ή να κάνει συντονισμένες κινήσεις. Οι γιατροί εφάρμοσαν μια επαναστατική θεραπεία με ηλεκτρόδια και ο ασθενής κατάφερε να «ξυπνήσει».
Όπως αναφέρεται στα Νέα της Παρασκευής, ιατρικώς, η κατάσταση του Αμερικανού χαρακτηρίστηκε ως ελάχιστης συνείδησης. Διαφέρει από την πιο σοβαρή μορφή της «μόνιμης φυτικής κατάστασης» στο ότι ορισμένες φορές οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνήσουν κάνοντας σήματα ή να ανταποκριθούν σε κάτι που λειτουργεί διεγερτικά. Αυτό σημαίνει ότι διατηρούν κάποιες εγκεφαλικές ικανότητες.
Οι γιατροί εμφύτευσαν στον εγκέφαλό του ηλεκτρόδια για να ενεργοποιήσουν το μη κατεστραμμένο τμήμα του. Η τεχνική αυτή ονομάζεται «εν τω βάθει ηλεκτρικός ερεθισμός» και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.
Η κατάσταση του ασθενούς στις ΗΠΑ βελτιώθηκε γρήγορα και τώρα ο 38χρονος μπορεί να μιλήσει στους δικούς του και τους γιατρούς του, να φάει και να χτενιστεί.
Οι γιατροί εμφανίζονται τώρα αισιόδοξοι ότι η καινοτόμος διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακτήσουν την ικανότητα επικοινωνίας μέσω ενός πρόσθετου μηχανισμού που τους βοηθά να συμμετέχουν στην κοινωνία.
Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες επίσημες κλινικές δοκιμές της μεθόδου των ηλεκτροδίων σε 12 Αμερικανούς ασθενείς.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: