Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

Πιάστηκε διάσημος Έλληνας φυγάς

Ο Άγγελος Χαληγιάννης, ο Ελληνοαμερικανός ιδρυτής και μάνατζερ του Hedge Fund Sterling Watters, που φέρεται να ”βούτηξε” εκατομμύρια δολάρια από τους πελάτες του και εξαφανίστηκε, καταζητούμενος από τους τελευταίους και τις αμερικανικές αρχές εντοπίστηκε και συνελήφθη τελικά χθες σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο στην Κρήτη όπου έκανε διακοπές, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ”Ελευθεροτυπίας”.
Ο Χαληγιάννης θεωρείται ο μεγαλύτερος και πιο διάσημος οικονομικός φυγάς του νέου αιώνα μέχρι στιγμής, γράφει η ”Ελευθεροτυπία”. Ο καταζητούμενος Χαληγιάννης εντοπίστηκε χθες το πρωί από ντέντεκτιβ, επιτετραμμένο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και από συγγενείς θυμάτων του και Έλληνες αστυνομικούς σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Κρήτης έξω από το Ηράκλειο, όπου περνούσε τις διακοπές του με την οικογένειά του, και προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα Ηρακλείου για τα περαιτέρω.
Ο Χαληγιάννης, ο οποίος καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για οικονομική απάτη, εκτιμάται ότι έχει ”φάει” ποσό μεταξύ 15 και 50 εκατ. δολαρίων. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Ελληνοαμερικανός ίδρυσε το Hedge Fund Sterling Watters τη δεκαετία του 1990 και κατάφερε να πείσει φίλους και γνωστούς από την κοινότητα του Κουίνς της Νέας Υόρκης στην οποία μεγάλωσε καθώς και τρίτους (κάπου 80 άτομα) να του δώσουν τις οικονομίες τους για να τις... αβγατίσει. Ανάμεσά τους και η χήρα ενός πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Ο Χαληγιάννης διαφήμιζε ότι θα μπορούσε να βγάλει υψηλές αποδόσεις, υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 για να προσελκύσει τα χρήματα φίλων και γνωστών, συμπεριλαμβανομένης της αδελφή του και του πρώην αφεντικού του σε εστιατόριο του Κουίνς. Πιθανόν να το πετύχαινε όσο ανέβαιναν τα χρηματιστήρια το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Όμως, το σπάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας το 2000 έφερε τα πάνω-κάτω. Ο Χαληγιάννης συνέχισε να διαφημίζει ότι το hedge fund του είχε προσφέρει στους επενδυτές σωρευτική απόδοση ίση με 1.073% από το 1996 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2000, ενώ δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι κέρδισε 41,45% το 2000. Όμως, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτίμησε ότι έχασε 17 εκατ. δολάρια εκείνη τη χρονιά. Οι ζημίες του hedge fund αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια και οι επενδυτές άρχισαν να ζητάνε πίσω τα λεφτά τους. Ορισμένοι είχαν βάλει υποθήκη ακίνητα και είχαν πάρει δάνεια για να τοποθετήσουν τα χρήματα στο hedge fund του Xαληγιάννη.Όμως, οι μήνες περνούσαν και χρήματα δεν έβλεπαν, ενώ ο Χαληγιάννης έκανε ό,τι μπορούσε για να τραβάει η υπόθεση σε μάκρος, όμως δεν τα κατάφερε. Ένας από εκείνους που του είχαν δανείσει μερικά εκατομμύρια δολάρια πήγε στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές και τον κατήγγειλε. Οι τελευταίες κινήθηκαν εναντίον του, συνελήφθη και πήγε στο δικαστήριο όπου παραδέχτηκε την ενοχή του. Η οικογένειά του έδωσε εγγυητική επιστολή 1 εκατ. δολαρίων με εγγύηση το σπίτι που μεγάλωσε, ώστε να μπορέσει να κινείται ελεύθερος. Όταν όμως ήρθε η μέρα της καταδίκης ο Άγγελος δεν παρουσιάστηκε. Την είχε κάνει. Πού; Κανείς δεν γνώριζε, αν και όλοι υποψιάζονταν την Ελλάδα. Σε κάποιο σημείο μάλιστα είχαν εντοπιστεί ίχνη του σε ελληνικό καζίνο, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Χθες, καταλήγει το δημοσίευμα της ”Ελευθεροτυπίας”, ήταν μια διαφορετική μέρα για τον Angelo που είναι γεννημένος στην Ελλάδα. Εντοπίστηκε στην Κρήτη.
http://www.euro2day.gr/articles/136876/

Δεν υπάρχουν σχόλια: