Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Τι προσελκύει τόσα κράτη στην αφιλόξενη περιοχή της Αρκτικής;


Ελκυστικός ο πλούτος της Αρκτικής

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ αλλαγή και η αναζήτηση ορυκτών καυσίμων, είναι τα αίτια που κάνουν το Βόρειο Πόλο και την Αρκτική τόσο περιζήτητες στις μέρες μας. Γύρω στο 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου βρίσκονται εγκλωβισμένα κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας USGS.
Ο πυθμένας της Αρκτικής κρύβει επίσης τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, που παραμένουν ουσιαστικά ανεκμετάλλευτα και περιλαμβάνουν τη ρωσική πετρελαιοπηγή Στόκμαν, που υπολογίζεται ότι περιέχει πάνω από 3.200 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η παρούσα μείωση του πάχους των πάγων της Αρκτικής, ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση των αχανών αυτών κοιτασμάτων.
Εκτός από το θέλγητρο των ορυκτών καυσίμων, όμως, η περιοχή αποτελεί «Μήλον της Έριδος» και λόγω της ενδεχόμενης διάνοιξης του Βορειοδυτικού Περάσματος, του μυθικού ναυτικού διαύλου, που θα ενώνει Ευρώπη, Ασία και Αμερική όλο το χρόνο.

«Μέχρι το 2040 ή το 2050, ο Αρκτικός ωκεανός θα είναι πλωτός όλο το χρόνο», λέει ο Καναδός μετεωρολόγος Μάρτιν Φορτιέ. Παρά την επιτυχία της διεθνούς κοινότητας να συνάψει συμφωνία για τον ορισμό σφαιρών επιρροής στην Ανταρκτική, τέτοιο ενδεχόμενο δεν διαφαίνεται για την Αρκτική και το Βόρειο Πόλο, καθώς η περιοχή συνορεύει με χωρικά ύδατα της Ρωσίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Νορβηγίας και της Δανίας.
Την Πέμπτη, ρωσικό ωκεανογραφικό σκάφος και τα δύο επανδρωμένα του βαθυσκάφη, τοποθέτησαν μικρή σημαία φτιαγμένη από τιτάνιο στον πυθμένα του Αρκτικού ωκεανού, σηματοδοτώντας τις εδαφικές διεκδικήσεις της Μόσχας στην ενεργειακά πλούσια περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: