Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

Kάθειρξη 110 ετών σε Αμερικανό στρατιώτη για το βιασμό και το φόνο 14χρονης Ιρακινής

Ποινή κάθειρξης 110 ετών από στρατοδικείο των ΗΠΑ στον 22χρονο Τζέσε Σπίλμαν, ο οποίος κάθησε στο εδώλιο για το βιασμό και το φόνο μιας 14χρονης Ιρακινής στην πόλη Μαχμουντίγια. Για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη καταδικαστεί άλλοι τρεις στρατιώτες.

Συγκεκριμένα, ο Σπίλμαν είναι ένας από τους πέντε στρατιώτες που ενέχονται στην υπόθεση, η οποία έλαβε χώρα στη Μαχμουντίγια του Ιράκ το Μάρτιο του 2006.
Ο καταδικασθείς, σύμφωνα με τα ευρήματα του δικαστηρίου, συμμετείχε στο σχεδιασμό της επίθεσης, ενώ οι στρατιώτες που διέπραξαν τα εγκλήματα έπαιζαν χαρτιά πίνοντας μεγάλες ποσότητες ουίσκι.
Στην έναρξη της διαδικασίας ο Σπίλμαν είχε ομολογήσει την ενοχή του. Ο λοχίας Πολ Κορτές και ο στρατιώτης Τζέημς Μπάρκερ καταδικάσθηκαν σε ποινές 90 και 100 ετών κάθειρξης αντίστοιχα.
Ο φερόμενος ως ηγέτης της ομάδας, Στίβεν Γκριν, αποτάχθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω «διαταραχής προσωπικότητας» και θα δικασθεί από ποινικό δικαστήριο. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος. Σε περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή.Οι Κορτές και Μπάρκερ, που αμφότεροι κατέθεσαν στην δίκη του Σπίλμαν, ομολόγησαν ότι βίασαν την Κάσιμ αλ Τζανάμπιατ και είπαν ότι ο Γκριν εκτέλεσε τους γονείς της και την μικρότερη αδελφή της.
Κατόπιν ο Γκριν βίασε το κορίτσι και το δολοφόνησε, έριξε κηροζίνη στη σορό της και έβαλε φωτιά σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει το έγκλημα.

Το μακελειό της Μαχμουντίγια είχε προκαλέσει γενικευμένη οργή στο Ιράκ και αύξησε ακόμη περισσότερο την ένταση στις εμπόλεμες περιοχές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: