Ατομα που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές της CIA και του FBI «διόρθωσαν» άρθρα της διαδικτυακής, ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας Wikipedia σε θέματα που αφορούσαν στο Ιράκ ή στις φυλακές του Γκουαντάναμο, σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα εντοπισμού των συντακτών. Οι αλλαγές που επέφεραν τα συγκεκριμένα άτομα ενδέχεται να παραβιάζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες της Wikipedia περί σύγκρουσης συμφερόντων, ανέφερε η εκπρόσωπος της Wikipedia.
Το πρόγραμμα WikiScanner αναπτύχθηκε από τον Βίρτζιλ Γκρίφιθ του Ινστιτούτου Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό, και επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν τους υπολογιστές απ' όπου έγιναν αλλαγές στη δημοφιλέστερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, όπου ο καθένας μπορεί να υποβάλλει ή να διορθώσει άρθρα.Το WikiScanner αποκάλυψε ότι από ηλεκτρονικούς υπολογιστές της CIA διορθώθηκε ένα κείμενο που αφορούσε στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Ένα γράφημα για τις απώλειες άλλαξε και προστέθηκε η σημείωση ότι οι αριθμοί είναι απλώς εκτιμήσεις. Επίσης, από υπολογιστές της CIA αλλάχθηκε η βιογραφία του πρώην αρχηγού της υπηρεσίας, Γουίλιαμ Κόλμπι.Εξάλλου, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή του FBI κάποιος άλλαξε το άρθρο για τις φυλακές του Γκουαντάναμο, αφαιρώντας αεροφωτογραφίες και δορυφορικές φωτογραφίες.Ο εκπρόσωπος της CIA, Τζορτζ Λιτλ, είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν υπολογιστές της υπηρεσίας χρησιμοποιήθηκαν για τις αλλαγές, προσθέτοντας ότι «η υπηρεσία αναμένει το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της να χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα». Το FBI, από την πλευρά του, δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία.
Το πρόγραμμα του Γκρίφιθ εντόπισε ότι πολλές οργανώσεις και εταιρείες είχαν διορθώσει άρθρα που τις αφορούσαν. Ο ίδιος ο προγραμματιστής είπε ότι δημιούργησε το WikiScanner «για να δημιουργήσει μικρές καταστροφές στις δημόσιες σχέσεις εταιρειών και οργανισμών που αντιπαθεί».Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας, άτομα που έχουν άμεση σχέση με ένα θέμα δεν θα πρέπει να συντάσσουν άρθρα για αυτό. Η εκπρόσωπος Σάντι Ορντόνεζ είπε πάντως ότι η Wikipedia «αυτοδιορθώνεται», αφού τα παραπλανητικά άρθρα μπορούν εύκολα να διορθωθούν από κάποιον άλλο συντάκτη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου