Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Τριήμερο εθνικό πένθος στο Περού για τα εκατοντάδες θύματα του σεισμού

Τρεις ημέρες εθνικού πένθους στο Περού για τους 450 νεκρούς και την εικόνα καταστροφής που άφησε πίσω του ο σεισμός των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν θύματα από ισοπεδωμένα κτίρια της πόλης Πίσκο και των κοντινών χωριών, 200 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Λίμα.
Τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία έχουν κατακλυστεί με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι κάτοικοι να αφήνουν τις σορούς των νεκρών στους δρόμους...
Τουλάχιστον 450 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από το ισχυρότατο χτύπημα του Εγκέλαδου και το πλήθος μετασεισμών που ακολούθησε. Όμως, οι Αρχές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί ξεπερνώντας τους 500.
Ο Περουβιανός πρόεδρος Αλαν Γκαρσία επισκέφθηκε τον τόπο της καταστροφής και κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος -όλα τα δημόσια κτίρια θα παραμείνουν κλειστά, περιλαμβανομένων των σχολείων, των στρατιωτικών βάσεων και των μουσείων.
Νωρίτερα, ο Αλαν Γκαρσία είχε ήδη κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και είχε δώσει εντολή σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης να επισκεφθούν τις πληγείσες ζώνες.
Η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχει καταστραφεί το 80% των κατοικίων. Από τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινώθηκε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν δεσμεύσεις από υπηρεσίες του Οργανισμού για τη διάθεση περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη στήριξη των πληγέντων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέσμευσαν 100.000 δολάρια προκειμένου να βοηθήσουν το Περού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου τα χρήματα αυτά θα δοθούν για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των κατοίκων.
* Την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι, κατόπιν επικοινωνίας με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λίμα, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από τον σεισμό.
Σημειώνεται επίσης ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν μακριά από τις κύριες τουριστικές περιοχές της χώρας και ότι η επικοινωνία με τις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δυσχερής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Εκατοντάδες νεκροί στο Περού από ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου

Σκηνές πανικού τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Περού από ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ -ακολουθούμενη από δεκάδες ισχυρούς σεισμούς- που προκάλεσε το θάνατο 450 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.500 ατόμων. Ήρθη ο συναγερμός για τσουνάμι.
Οι Αρχές αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παροχής βοήθειας φοβούνται ότι ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών θα αυξηθεί ξεπερνώντας τουw 500.
Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτιούτο των ΗΠΑ (USGS) η κύρια δόνηση ήταν εντάσεως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (7,5 σύμφωνα με το αντίστοιχο Ινστιτούτο του Περού). Ο πρώτος σεισμός είχε διάρκεια περίπου δύο λεπτά και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην πόλη Πίσκο σε βάθος μόλις 41 χιλιομέτρων. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί μεγέθους 5,8 ως 7,5 βαθμών.
Το αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι στην περιοχή του Ειρηνικού, με έδρα τη Χαβάη, εξέδωσε έκτακτο ανακοινωθέν, κάνοντας λόγο για κίνδυνο πλήγματος από σεισμικά κύματα περιοχών του Περού, της Χιλής, του Ισημερινού και της Κολομβίας.
Μικρότερης βαρύτητας προειδοποιήσεις εκδόθηκαν επίσης για τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Μεξικό και την Ονδούρα. Ο συναγερμός έληξε λίγες ώρες αργότερα.Ιδίως στη νότια πόλη Ίκα και στη Λίμα, επικράτησε μεγάλη αναστάτωση. Πολλές κατοικίες κατέρρευσαν, ενώ διεκόπη η ηλεκτροδότηση. Πανικόβλητοι κάτοικοι παραμένουν στους δρόμους, τα νοσοκομεία δέχονται εκατοντάδες τραυματίες και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.
Μόνο στην πόλη Ίκα, οι νεκροί έφτασαν ήταν δεκάδες και οι τραυματίες εκατοντάδες. Όπως ανέφεραν τοπικοί ξιωματούχοι οι περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή αυτή, όταν κατέρρευσε εκκλησία και καταπλακώθηκαν. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και στις επαρχίες Κανέτε και Τσίντσα, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, όπως ανακοίνωσε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Περού.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες ότι στη Λίμα σημειώνονταν «σκηνές πανικού». Μια γυναίκα που μίλησε στο CNN μέσω τηλεφώνου είπε ότι ο σεισμός ήταν η «τρομακτικότερη εμπειρία» που βίωσαν η ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της στη ζωή τους.Ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Περού μετέδωσαν ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε μία συνοικία της Λίμα και ότι αρκετά σπίτια στο Πίσκο, μια πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, κατέρρευσαν. Οι ήχοι των νοσοκομειακών ακούγονταν σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας. «Ανθρωποι αγκαλιάζονται και κλαίνε στους δρόμους» είπε η Κριστιάν Μαρουσιάκ, κάτοικος της Λίμα.
Ο πρόεδρος της χώρας Αλαν Γκαρσία έκανε έκκληση για ηρεμία, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και αύξησε τις περιπολίες των αστυνομικών.
* Την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι, κατόπιν επικοινωνίας με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λίμα, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από τον σεισμό.
Σημειώνεται επίσης ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν μακριά από τις κύριες τουριστικές περιοχές της χώρας και ότι η επικοινωνία με τις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δυσχερής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: