Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

Ανθρώπινη πατημασιά στην Αίγυπτο ίσως είναι η αρχαιότερη του κόσμου

Ένα απολιθωμένο αποτύπωμα «ανθρώπινου» ποδιού, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε όαση της Αιγύπτου, είναι πιθανότατα το αρχαιότερο που έχει βρεθεί ποτέ, με ηλικία που θα μπορούσε να υπερβαίνει τα τρία εκατ. χρόνια.
Η πατημασιά, που ανήκει μάλλον σε αυστραλοπίθηκο, «θα μπορούσε να είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη μέχρι σήμερα στην Αίγυπτο», δήλωσε στο Reuters ο Ζαχί Χαουάς, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Αν και η χρονολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Χαουάς εκτίμησε ότι η ηλικία του ευρήματος είναι περίπου δύο εκατ. χρόνια. Ωστόσο ο Χάλεντ Σάαντ, διευθυντής προϊστορικών μελετών του Συμβουλίου, δήλωσε ότι, με βάση την ηλικία των πετρωμάτων όπου βρέθηκε το αποτύπωμα, θα μπορούσε να αποδειχθεί αρχαιότερο και από τη διάσημη Λούσι, το σκελετό ενός Aystralopithecus afarensis 3,2 εκατ. ετών, που βρέθηκε το 1974 στην Αιθιοπία.
Η πατημασιά εντοπίστηκε από αρχαιολόγους στην όαση Σίβα, στα δυτικά της χώρας. Φαίνεται ότι αποτυπώθηκε σε λάσπη, η οποία αργότερα σκλήρυνε και μετατράπηκε σε πέτρα. Οι ερευνητές περιμένουν τώρα τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης σε εγκλωβισμένο φυτικό υλικό.
Μέχρι σήμερα, οι αρχαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στην Αίγυπτο χρονολογούνταν στα 200.000 χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: