Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου βρέθηκε στη Νότιο Αφρική

Αδαμαντορυχείο στη Νότιο Αφρική υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ στη Γη, με βάρος περίπου 7.000 καράτια.
Το γιγάντιο πετράδι ήρθε στο φως το απόγευμα της Δευτέρας σε ορυχείο της Βορειοδυτικής Επαρχίας. Στις πρώτες φωτογραφίες, το διαμάντι φαίνεται να έχει μέγεθος καρύδας και λάμπει με πρασινωπή απόχρωση.
Μέτοχος της εταιρείας εξόρυξης, η οποία δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι το διαμάντι μεταφέρθηκε σε θησαυροφυλάκιο του Γιοχάνεσμπουργκ υπό τη φύλαξη ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας.
Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, το διαμάντι έχει βάρος διπλάσιο από το διαμάντι «Κάλιναν», το διάσημο διαμάντι του βρετανικού στέμματος, το οποίο κοσμεί το σκήπτρο του Βασιλιά Εδουάρδου στον Πύργο του Λονδίνου.
Το Κάλιναν, γνωστό και ως Μεγάλο Αστρο της Αφρικής, είχε βάρος 3106,75 καράτια στην αρχική του μορφή όταν ανακαλύφθηκε στην επαρχία Γκάουτενγκ της Νοτίου Αφρικής. Μετά την κοπή του, τομεγαλύτερο κομμάτι ζυγίζει 530,20 καράτια.
Το Κάλιναν μεγαλύτερο κομμένο διαμάντι του κόσμου μέχρι το 1985, όταν ανακαλύφθηκε στην ίδια περιοχή το Χρυσό Ιωβηλαίο, ένα ακατέργαστο διαμάντι 755 καρατίων, από το οποίο κόπηκε στη συνέχεια ένα πετράδι 545,67 καρατίων.
Ένα καράτι ισούται με 0,2 γραμμάρια.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Μάνος είπε...

Και εγώ πήρα ένα διαμάντι 0.6 και νομίζω ότι κάτι έκανα. Δεν πρέπει να το μάθει η αρραβωνιαστικιά μου αυτό.