Μια μέθοδος για την καλλιέργεια κυττάρων που μπορούν να δώσουν νέα τριχοθυλάκια έδωσε ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε προκαταρκτικές δοκιμές στη Βρετανία.
Σε αντίθεση με τις σημερινές τεχνικές μεταμόσχευσης τριχών από ένα σημείο του κεφαλιού σε άλλο, η νέα μέθοδος δίνει πραγματικά νέες τρίχες, υποστηρίζει η εταιρεία Intercytex που την ανέπτυξε.
Στην καινούργια μέθοδο, που ονομάζεται «εμφύτευση θυλακιωδών κυττάρων», κύτταρα από τα εναπομείναντα θυλάκια απομονώνονται, καλλιεργούνται στο εργαστήριο και εμφυτεύονται στις κενές περιοχές για να δημιουργήσουν νέα θυλάκια.
Έξι μήνες μετά την αρχική θεραπεία, 11 από τους 19 εθελοντές της μελέτης είχαν αποκτήσει νέες τρίχες, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της εταιρείας σε συνέδριο στην Ιταλία.
Οι ερευνητές απομόνωσαν από το πίσω μέρος του κεφαλιού κύτταρα των δερματικών θηλών, τα οποία ευθύνονται για την ανάπτυξη των τριχών. Τα κύτταρα στη συνέχεια εμβαπτίστηκαν σε μια ουσία που ανέπτυξε η Intercytex και στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν στις φαλακρές περιοχές. Εκεί, είτε δημιούργησαν νέα θυλάκια, είτε αναζωογόνησαν υπάρχοντα θυλάκια που είχαν πάψει να λειτουργούν κανονικά.
«Πιστεύω ότι θα φέρει επανάσταση στη φροντίδα των μαλλιών» δήλωσε στο BBC ο Δρ Πολ Κεμπ, επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας.
«Οι πελάτες θα τη χρησιμοποιούν [τη μέθοδο] όταν αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους. Θα έρχονται σε μας, θα παίρνουμε μερικά κύτταρα δερματικών θηλών, θα καταψύχουμε τα περισσότερα και θα εμφυτεύουμε τα υπόλοιπα. Θα μπορούν να συνεχίζουν τις επισκέψεις καθώς η διαδικασία της αλωπεκίασης συνεχίζεται» εξήγησε.
Σχολιάζοντας την έρευνα στο βρετανικό πρακτορείο, ο ανεξάρτητος καθηγητής Βαν Ράνταλ από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ χαρακτήρισε την εξέλιξη «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα».
Επισήμανε πάντως ότι θα είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί ότι οι νέες τρίχες αναπτύσσονται κανονικά, ευθυγραμμισμένα και υπό τη σωστή γωνία με το δέρμα, ώστε να φαίνονται φυσιολογικές.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου