Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Απορρίπτει η Γαλλία κάθε σκέψη για σύνταξη νέας Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης

H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη μίας νέας Συνθήκης μετά το ιρλανδικό «όχι» και η διαδικασία της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας πρέπει να συνεχιστεί, τονίζει η Γαλλία εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ τον επόμενο μήνα.
«Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν θα ξεκινήσουμε τη σύνταξη μίας νέας Συνθήκης» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν-Πιέρ Ζουγιέτ παρουσιάζοντας στη Γερουσία της χώρας του τα σχέδια της κυβέρνησης για την γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Ευρώπη δεν περιήλθε σε στασιμότητα στις 13 Ιουνίου», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στην ημέρα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να αναβάλλουμε αποφάσεις», πρόσθεσε ο Ζαν-Πιέρ Ζουγιέτ.
Αντίστοιχη στάση τήρησαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στέλνοντας από το Λουξεμβούργο μήνυμα προς τα εννέα ευρωπαϊκά κράτη που δεν έχουν ακόμα επικυρώσει τη Συνθήκη να συνεχίσουν κανονικά. Το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.
Οι ηγέτες των «27» αναμένεται να δώσουν το δικό τους μήνυμα ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι «ζωντανή», παρά το ιρλανδικό «όχι», και να δώσουν ένα περίγραμμα των κινήσεων που πρέπει να ακολουθήσουν. Το Δουβλίνο, από την πλευρά του, διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς για να αναζητήσει λύση στο θέμα της απόρριψης της Συνθήκης από τους Ιρλανδούς πολίτες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: