Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Νέες οικονομικές κυρώσεις επιβάλλει η ΕΕ ως μέσο πίεσης στην Τεχεράνη

Το «πράσινο φως» για την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν έδωσε η ΕΕ σε υπουργική συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, απαγορεύοντας τις δραστηριότητες της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας Melli. Παράλληλα, η ΕΕ προχώρησε επίσημα στην άρση των κυρώσεων κατά της Κούβας.
Οι «27» παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ιρανικής εμπορικής τράπεζας Melli εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέσο επιπρόσθετης πίεσης προς την Τεχεράνη για την ανάσχεση της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει ότι μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας γίνονται συνδιαλλαγές για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.
Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει τεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων των ΗΠΑ ήδη από πέρυσι.
Η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων έρχεται μία εβδομάδα μετά την τελευταία πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα στην Τεχεράνη για τη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος, δίχως να λάβει επίσημη απάντηση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε εγκρίνει τρίτο «πακέτο» κυρώσεων κατά του Ιράν το Μάρτιο του 2008.
Αρση κυρώσεων κατά της Κούβας
Παράλληλα, η ΕΕ προχώρησε επίσημα τη Δευτέρα στην άρση των κυρώσεων τις οποίες διατηρούσε ακόμα κατά της Κούβας, με την ελπίδα να ενθαρρύνει τον νέο ισχυρό άνδρα της νησιωτικής χώρας Ραούλ Κάστρο να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: