Εκπρόσωποι από τις 170 χώρες που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη της Βασιλείας για τη διαχείριση των αποβλήτων συναντώνται από τη Δευτέρα στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου θα εξετάσουν μεταξύ άλλων το διογκούμενο πρόβλημα των ηλεκτρονικών απορριμμάτων.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ένατη διάσκεψη στο πλαίσιο της Συνθήκης θα εστιαστεί στις επιπτώσεις των επικίνδυνων αποβλήτων στην ανθρώπινη υγεία, σε σχέση και με τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας που έχει θέσει ο ΟΗΕ.
Η Συνθήκη της Βασιλείας ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο επικίνδυνων αποβλήτων και αποσκοπεί στο να περιορίσει την παραγωγή και τη διασυνοριακή μετακίνησή τους.
Ψηλά στην ατζέντα της φετινής διάσκεψης βρίσκονται οι μέθοδοι ορθής διαχείρισης των άχρηστων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και ο μόλυβδος.
Στο τέλος της πενθήμερης διάσκεψης αναμένεται να υπογραφεί η λεγόμενη «Διακήρυξη του Μπαλί», με την οποία θα τονίζεται η σημασία της διαχείρισης κάθε είδους αποβλήτων για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχιας.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επαναβεβαιωθεί σε αυτή τη συνάντηση η αλληλεξάρτηση ανάμεσα στη διαχείριση των αποβλήτων με περιβαλλοντικά ορθούς όρους και την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, ειδικά αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη» δήλωσε η εκτελεστική γραμματέας της Συνθήκης Καταρίνα Κούμερ.
Ανοίγοντας τις συνομιλίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδονησίας Ραχμάτ Βιτελάρ επισήμανε ότι η χώρα του είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην παράνομη απόρριψη αποβλήτων.
«Λόγω της φύσης της ως αρχιπελάγους, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ακτογραμμή παγκοσμίως, η Ινδονησία είναι ευάλωτη στην παράνομη διακίνηση διασυνοριακών επικίνδυνων αποβλήτων» είπε.
Όπως αναφέρει το BBC, η διάσκεψη του Μπαλί έρχεται την ώρα που η Greenpeace κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι διοχετεύουν τα επικίνδυνα ηλεκτρονικά απορρίμματά τους στην Κίνα, όπου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τη διαχείρισή τους.
Η Ουάσινγκτον δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη της Βασιλείας.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Κάποιοι λαοί και κάποιες χώρες, αιώνες τώρα είναι οι χωματερές των αναπτυγμένων και μοσχοαναθρεμμένων κρατών. Η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη. Ούτε αυτοί μπορούν να αντιδράσουν, ούτε κάποιος που θα μπορούσε λόγω δύναμης να τους στηρίξει θα το κάνει, γιατί δεν τον συμφέρει. Που να βρει άλλο σκουπιδοντενεκέ!!
κάπως έτσι είναι!
Δημοσίευση σχολίου