Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Ο Σεργκέι Μπριν της Google κλείνει θέση στο πρώτο τουριστικό διαστημόπλοιο

Η αμερικανική εταιρεία Space Adventures («Διαστημικές Περιπέτειες») ανακοίνωσε ότι αγοράζει το δικό της σκάφος Soyuz από τη Ρωσία για να μεταφέρει τουρίστες σε τροχιά. Κράτηση σε μελλοντική αποστολή έκανε ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν καταβάλλοντας προκαταβολή 5 εκατ. δολαρίων.
Αν και ο μεγιστάνας του Διαδικτύου δεν διευκρίνησε για το πότε ή πού σκοπεύει να ταξιδέψει, προορισμός του θα είναι πιθανότατα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), τον οποίο έχουν επισκεφτεί ήδη πέντε ακόμα ιδιώτες.
Όλες τις αποστολές έχει οργανώσει η Space Adventures, η οποία ανακοίνωσε τώρα ότι συνεχίζει τη συνεργασία της με τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος και αγοράζει δικό της σκάφος για αμιγώς ιδιωτικές αποστολές.
Η Ρωσία είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι δεν θα μπορούσε να μεταφέρει άλλους ιδιώτες στις επίσημες αποστολές του ISS, καθώς οι θέσεις είναι πολύτιμες. Το 2009 το πλήρωμα του σταθμού θα αυξηθεί στα έξι άτομα και το 2010 η NASA θα αποσύρει οριστικά τα διαστημικά λεωφορεία, οπότε θα βασίζεται στα ρωσικά σκάφη.
Νωρίτερα από τον 35χρονο πρώην Μοσχοβίτη Σεργκέι Μπριν θα ταξιδέψει στο Διάστημα ο σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών Ρίτσαρντ Γκάριοτ, ο οποίος θα αναχωρήσει για τον ISS τον Οκτώβριο, έχοντας πληρώσειτο ναύλο των 35 εκατ. δολαρίων. Ο επίδοξος τουρίστας είναι αντιπρόεδρος της Space Adventures και γιός του αστροναύτη της NASA Όυεν Γκάριοτ.
Το 2009 είναι πιθανώς να ξεκινήσουν και οι τουριστικές υποτροχιακές πτήσεις της Virgin Galactic, η οποία θα χρησιμοποιεί σκάφος δικού της σχεδιασμού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: