Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Σάλος στην Ιταλία για την απόπειρα Μπερλουσκόνι να «παγώσει» δίκες

Μετά τα σκληρά μέτρα για τους μετανάστες και τη διάθεση του στρατού στην πάταξη της εγκληματικότητας, «φωτιά» βάζει στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας η πρόθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αναστείλει ορισμένες δίκες για ένα έτος, ανάμεσά τους και δική του... Για «δημοκρατικό συναγερμό» μιλά η κεντροαριστερά.
Οι τροπολογίες στο λεγόμενο «πακέτο sicurezza (ασφάλεια)», τη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια, έχουν ανοίξει σκληρό μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρηνησης και αντιπολίτευσης στην Ιταλία.
Κατά την εξέταση της δέσμης από τη Γερουσία, η κεντροδεξιά πλειοψηφία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εισηγήθηκε δυο τροπολογίες, βάσει των οποίων θα πρέπει να «παγώσουν» για ένα χρόνο οι δίκες που αφορούν αδικήματα που τελέστηκαν προ του 2002 και τα οποία δεν κρίνονται «ιδιαίτερα σοβαρά».
Υποθέσεις, δηλαδή, που δεν αφορούν δίκες μαφίας, τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, εργατικά ατυχήματα, και γενικότερα αδικήματα που προβλέπουν ποινή κατώτερη των δέκα ετών. Στις υποθέσεις που ενδέχεται κατά συνέπεια να «παγώσουν» συμπεριλαμβάνεται και η δίκη του ίδιου του Καβαλιέρε στο Μιλάνο με την κατηγορία της δωροδοκία του Βρετανού δικηγόρου Ντέβιντ Μίλς έναντι ψευδών καταθέσεων σε δύο δίκες τη δεκαετία του '90 στο πλαίσιο ερευνών για παράκτιες εταιρίες του ομίλου Fininvest. Η κεντροαριστερά κάνει λόγο για «δημοκρατικό συναγερμό» κατηγορώντας τον Μπερλουσκόνι για χρόνια σύγκρουση συμφερόντων, και ο γραμματέας του Δημοκρατκού Κόμματος Βάλτερ Βελτρόνι δηλώνει ότι «ο διαλόγος με την κυβέρνηση κινδυνεύει σοβαρά να γίνει οριστικά παρελθόν». Ο επικεφαλής του μικρού αριστερού κόμματος Ιταλία των Αξιών Αντόνιο Ντι Πιέτρο δηλώνει ότι «είναι αδιανόητο να διακόπτονται δίκες σε βάρος του πρωθυπουργού, από την στιγμή, μάλιστα, που η κλήση σε απολογία, είχε αποσταλεί, πριν την εκλογή του». Από την μεριά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απαντά ότι «οι εν λόγω τροπολογίες ευνοούν το σύνολο των Ιταλών πολιτών, διότι θα επιτρέψουν στους δικαστικούς να ασχοληθούν με σοβαρότερα αδικήματα, ώστε να ολοκληρώνονται, οι δίκες, μέσα σε λογικά χρονικά όρια».
Σε ότι αφορά, την υπόθεση Μιλς, ο Μπερλουσκόνι αναφέρει ότι «είναι αποτέλεσμα φανταστικών σεναρίων και μόνο».Σύμφωνα, δε, με τα όσα αναφέρει την Τρίτη ο ιταλικός Τύπος, ο Καβαλιέρε δεν εννοεί να «κάνει πίσω», παρά τις οποίες αντιδράσεις, στηριζόμενος και στα θετικά μηνύματα, που εισέπραξε από τις τοπικές εκλογές της Δευτέρας στη Σικελία, όπου η κεντροδεξιά κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και στους οκτώ νομούς, στους οποίους οι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν.Η εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει, πάντα σε σχέση με την δέσμη μέτρων για την δικαιοσύνη και την ασφάλεια, ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να προτείνει και τη θέσπιση δικαστικής ασυλίας για όλους τους ανώτατους θεσμικούς εκπροσώπους της ιταλικής πολιτικής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: