Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Περιορισμό των επιδοτήσεων στα βιοκαύσιμα ζητά ο ΟΟΣΑ

Το πλέον άμεσο μέτρο για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων στα γεωργικά προϊόντα θα ήταν ο δραστικός περιορισμός των επιδοτήσεων στα βιοκαύσιμα, δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης Γεωργίας στον ΟΟΣΑ Στέφαν Τάνγκερμαν.«Απευθύνω έκκληση για επείγουσα μείωση της στήριξης που παρέχεται στα βιοκαύσιμα. Είναι ο μόνος μοχλός στον οποίο μπορούμε να επέμβουμε γρήγορα» είπε ο Τάνγκερμαν σε διάσκεψη για θέματα Γεωργίας στο Βερολίνο.Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η προώθηση των βιοκαυσίμων είναι «υπεύθυνη» για το 30% της3 ανόδου των τιμών.
Προβλέπει μάλιστα ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και κυρίως των σιτηρών θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παρά τις νεώτερες μελέτες, που δείχνουν ότι τα βιοκαύσιμα αφενός δεν είναι και τόσο «πράσινα», αφετέρου οδηγούν σε αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, η ΕΕ δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής το στόχο να καλύπτει το 10% των καυσίμων στις μεταφορές με βιοκαύσιμα το 2020.
«Ο στόχος αυτός είναι επιτακτικός» δήλωσε τη Δετέρα ο Κλάους-Ντίτερ Μπόρχαρντ, υποδιευθυντής του γραφείου της Ευρωπαίας επιτρόπου Αγροτικής Πολιτικής Μάριαν-Φίσερ Μπέλ.«Τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς είναι αναγκαία φάση μετάβασης στα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς» όπου δεν θα χρησιμοποιούνται γεωργικές πρώτες ύλες, υποστήριξε.
Περικοπή των επιδοτήσεων στα βιοκαύσιμα έχει ζητήσει και ο ΟΗΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: