Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Σαρωτική αλλαγή στο Διαδίκτυο με την απελευθέρωση των ονομάτων χώρου

Ο φορέας που επιβλέπει τη λειτουργία του Διαδικτύου ενέκρινε την Πέμπτη τη χαλάρωση των κανονισμών, ώστε να δημιουργηθούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες νέες διαδικτυακές καταλήξεις πέρα από τις σημερινές, όπως το «.com» και «.org».
Η Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης (ICANN), ένας αμερικανικός μη κερδοσκοπικός φορέας, ενέκρινε ομόφωνα τους νέους κανόνες έπειτα από μια εβδομάδα συζητήσεων στο Παρίσι.
Τα μέλη της ψήφισαν επίσης να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για μια ξεχωριστή πρόταση που επιτρέπει την καταχώρηση ολόκληρων διευθύνσεων και σε άλλες γλώσσες εκτός από τα αγγλικά.
Ο νέος κανονισμός για τα ονόματα χώρου ανώτατου επιπέδου -ο τεχνικός όρος για τις διαδικτυακές καταλήξεις όπως «.gr» και «.com»- αναμένεται να αποσυμφορήσει τις σημερινές καταλήξεις και να διευκολύνει την κατοχύρωση διευθύνσεων που μπορούν να θυμούνται εύκολα οι χρήστες.
Ο δικτυακός τόπος Microsoft.com, για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει microsoft.microsoft. Μια άλλη κατάληξη που θα μπορούσε να εγκριθεί είναι το πολυσυζητημένο «.xxx» για τους πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους.
Απομένει πάντως να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του συστήματος, όπως για παράδειγμα το κόστος της καταχώρισης νέων ονομάτων, το οποίο πάντως αναμένεται να υπερβαίνει τα 100.000 δολάρια για κάθε νέο όνομα, ώστε η ICANN να καλύψει τα έξοδά της που ανέρχονται στα 20 εκατ. δολάρια.
Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι οι προτάσεις για νέα ονόματα θα περνούν από μια σύντομη φάση έγκρισης, κατά την οποία οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να δηλώσει τη διαφωνία του για λόγους όπως ο ρατσισμός, η παραβίαση εμπορικών σημάτων και η ομοιότητα με υπάρχοντα ονόματα χώρου.
Ορισμένα μέλη της ICANN αντέδρασαν στην πρόταση, με το επιχείρημα ότι η ICANN θα μετατραπεί σε φορέα λογοκρισίας που θα αποφασίζει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.
«Αν εφαρμοστεί ευρέως, η πρόταση αυτή ουσιαστικά θα επέτρεπε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση να ασκεί βέτο σε αλληλουχίες [καταλήξεις] που την κάνουν να αισθάνεται άβολα» σχολίασε η Σούζαν Κρόφορντ, καθηγήτρια Νομικής στο Γέιλ και μέλος της επιτροπής της ICANN. Πάντως η Κρόφορντ ψήφισε τελικά υπέρ της πρότασης και απλώς ζήτησε διευκρινίσεις.
Η άλλη πρόταση που θέτει η ICANN σε δημόσιο διάλογο θα επέτρεπε για πρώτη φορά την κατοχύρωση διευθύνσεων σε αποκλειστικά μη λατινικούς χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων χώρου (σήμερα επιτρέπονται μη αγγλικές διευθύνσεις, ωστόσο το όνομα χώρου είναι πάντα στα λατινικά).
Οι χώρες που το επιθυμούν θα μπορούν να ζητήσουν νέα ονόματα χώρου, ισοδύναμα με τα σημερινά εθνικά ονόματα χώρου όπως το .gr, αλλά στη δική τους γλώσσα.
Οι αλλαγές εγκρίνονται έπειτα από έξι χρόνια συζητήσεων, και υπό την πίεση των αναπτυσσόμενων χωρών που διαμαρτύρονταν για την αγγλόφωνη κυριαρχία στο σημερινό Διαδίκτυο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

2 σχόλια:

patsiouri είπε...

Aσχετο αλλά πότε ήταν που έλεγαν να βάλουν τα Αρχαία Ελληνικά για μητρική???????

geokalp είπε...

δεν έχω ιδέα περί τίνος... - θα πρέπει να τα ψάξω...