Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Παγκόσμιο μοντέλο της γήινης βαρύτητας παρουσιάστηκε στα Χανιά

Ένα παγκόσμιο μοντέλο βαρύτητας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό γεωφυσικών ανωμαλιών παρουσιάστηκε στα Χανιά από ομάδα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας ερευνητής Νίκος Παυλής
Το Μοντέλο Γήινης Βαρύτητας (EGM08) παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο για τη βαρύτητα που πραγματοποιείται στις 24-27 Ιουνίου από το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας. «Έπειτα από δώδεκα χρόνια προσπάθειας συνελέγησαν όλα τα στοιχεία από όλο τον κόσμο που αφορούν τη βαρύτητα και φτιάχτηκε το μοντέλο EGM08 το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστούν θέσεις και να βρεθούν προβλήματα βαρύτητας που έχουν σχέση με γεωφυσικές ανωμαλίες» ανέφερε ο Στέλιος Μερτίκας, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το μοντέλο επέτρεψε τον προσδιορισμό ανωμαλιών που δημιουργήθηκαν από μετεωρίτες, οι οποίοι έχουν διαφορετική πυκνότητα από το φλοιό της Γης, επισήμανε ο Δρ Μέρτικας.Με αυτό το νέο μοντέλο εξετάστηκε το γεωφυσικό περιβάλλον στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού και επιβεβαιώθηκε το ίχνος της πρόσκρουσης του μετεωρίτη που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.
Κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ανακοινώθηκαν τα τελευταία αποτελέσματα του δορυφορικού συστήματος που το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής έχει εγκαταστήσει στη Γαύδο.
Η Γαύδος αποτελεί στρατηγικό σημείο σε παγκόσμιο επίπεδο για τη βαθμονόμηση δορυφόρων και γι' αυτό έχει εγκατασταθεί εκεί ο τρίτος παγκόσμιος σταθμός βαθμονόμησης δορυφόρων αλτιμετρίας (δηλαδή δορυφόρων οι οποίοι μετρούν υψόμετρα της στάθμης της θάλασσας).
« Έχουμε συγκρίνει τα αποτελέσματα μεταξύ του σταθμού της Γαλλίας στην Κορσική και του αντίστοιχου της ΝΑSA έξω από το Λος Άντζελες και η θέση της Γαύδου από πλευράς στρατηγικής είναι πολύ καλύτερη», τόνισε ο κύριος Μέρτικας. Στο συνέδριο συμμετέχουν 230 περίπου επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: