Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Αιφνιδιαστική παραίτηση Βρετανού βουλευτή με αφορμή τον αντιτρομοκρατικό νόμο

Την παραίτησή του από την βουλευτική του έδρα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής των Συντηριτικών, Ντέιβιντ Ντέιβις, μία ημέρα μετά την υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο της αμφιλεγόμενης νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.
Ο Ντέιβις ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε για να προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές στην έδρα του για να αντιταχθεί στην νέα νομοθεσία που παρατείνει το όριο κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγοριών από 28 σε 42 ημέρες.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η κίνηση του είναι ένα ευγενές εγχείρημα για να τερματιστεί «ο αργός στραγγαλισμός των βασικών βρετανικών ελευθεριών από αυτή τη κυβέρνηση».
Ο αρχηγός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον επαίνεσε τον Ντέιβις μιλώντας για θαρραλέα κίνηση αλλά τόνισε ότι πρόκειται για προσωπική απόφαση. Το κόμμα θα συνεχίσει την μάχη κατά του νόμου και στην Βουλή των Λόρδων. Στελέχη των Συντηριτικών απέρριψαν πάντως δημοσιεύματα που έφεραν το κόμμα διχασμένο πάνω στο θέματα της παρατεταμένης κράτησης.
Η απόφαση του Ντέιβις προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στο Κοινοβούλιο αφού είναι σχεδόν χωρίς προηγούμενο. Πάντως, καταγράφει το BBC, ορισμένοι βουλευτές αποκάλεσαν την παραίτηση «πυροτέχνημα».
Από την πλευρά τους οι Εργατικοί κατηγόρησαν τους Συντηρητικούς ότι, μπροστά σε μία κρίσιμη απόφαση για τους πολίτες της χώρας, διχάστηκαν. Η υπουργός Εσωτερικών Τζακί Σμιθ ζήτησε μάλιστα ο Ντείβιντ Κάμερον να δώσει εξηγήσεις για την παρίατηση του Ντείβις.
Μετά την αρχική ανακοίνωση, και για την ώρα, κανένα κόμμα δεν ανακοίνωσε ότι θα έχει υποψήφιο στην περιφέρεια του Ντέιβις. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δήλωσαν μάλιστα ότι θα υποστηρίξουν τις αιτιάσεις του για τον αντιτρομοκρατικό νόμο και άλλα κόμματα παραμένουν αναποφάσιστα. Αν δεν υπάρξουν υποψήφιοι, ο Ντέιβις θα επιστρέψει στην έδρα του.
Κατά την συζήτηση για τον νέο νόμο, ο Ντέιβις είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση «εξαγόρασε την ψήφο» των βουλευτών του Εργατικού κόμματος με υποσχέσεις. Ο νόμος ψηφίστηκε, παρά τις διαρροές από τους Εργατικούς, με μόλις εννέα ψήφους.
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια: