Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Νεό περιστατικό απώλειας κρατικών πληροφοριών από τη βρετανική κυβέρνηση

Προσωπικός υπολογιστής που περιείχε έγγραφα με «ευαίσθητες πληροφορίες» σχετικά με εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες κλάπηκε το Σάββατο από γραφείο Βρετανίδας υπουργού.
Όπως μεταδίδει το BBC, άγνωστοι μπήκαν το Σάββατο στο γραφείο της υπουργού Τοπικών Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Χέιζελ Μπλιάρς στην εκλογική περιφέρεια της στο Σάλφορντ, και άρπαξαν μόνο τον υπολογιστή της που περιείχε εμπιστευτικά αλλά όχι άκρως απόρρητα δεδομένα.
Για λόγους ασφάλειας τα δεδομένα, αναφέρει το BBC, δεν θα έπρεπε να είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή. Αφορούσαν αναφορές του υπουργείου για την στεγαστική πολιτική.
Ο συναγερμός λειτούργησε αλλά το προσωπικό ασφάλειας έφτασε αφού έφυγαν οι δράστες
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε την κλοπή. Το περιστατικό ερευνά και η αστυνομία του Μάντσεστερ.
Είναι το τρίτο σοβαρό περιστατικό απώλειας δεδομένων της βρετανικής κυβέρνησης μέσα σε μία εβδομάδα. Πριν από λίγες ημέρες στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών -αργότερα τέθηκε σε διαθεσιμότητα- ξέχασε σε τρένο φάκελο με απόρρητα έγγραφα, τον οποίο βρήκε πολίτης και παρέδωσε στο BBC. Αλλος φάκελος με απόρρητα έγγραφα βρέθηκε και αυτός ξεχασμένος σε τρένο.
Τα περιστατικά αυτά και κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης που καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι αδυνατεί να διαφυλάξει τα κρατικά μυστικά, η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν θα επανεξετάσει τις διαδικασίες ασφαλείας που αφορούν τα εμπιστευτικά δεδομένα.
Το Δεκέμβριο, τα προσωπικά δεδομένα 25 εκατομμυρίων Βρετανών χαθηκαν κατά τη μεταφορά ενός σκληρού δίσκου από μία κρατική υπηρεσία σε άλλη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: