Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Ο κεραυνός «φώτισε» τα οργανωτικά προβλήματα

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η διακοπή της τηλεοπτικής μετάδοσης κατά τη διάρκεια του ημιτελικού Γερμανίας - Τουρκίας. Ένας κεραυνός που δημιούργησε πρόβλημα στους αναμεταδότες εικόνας και του ήχου, έβγαλε στην επιφάνεια τα οργανωτικά προβλήματα της διοργάνωσης.
H πρώτη διακοπή έγινε λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου και διήρκησε για λίγα δευτερόλεπτα, η δεύτερη έγινε περίπου στο 77ο λεπτό του αγώνα και κράτησε μέχρι το τέλος του αγώνα. Ευτυχώς, η γερμανική ZDF είχε τη δυνατότητα μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος και τα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού είχαν εικόνα.Μεταξύ των δύο διακοπών, υπήρξε η σχετική ενημέρωση - μέσω κινητού τηλεφώνου - στον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, η έκφραση του οποίου έλεγε πολλά και σύντομα αναμένεται να πάρει θέση για το πρωτοφανές γεγονός, αλλά και για άλλα θέματα ανοργανωσιάς των Αυστριακών και Ελβετών.
O διεθνής Τύπος ασχολήθηκε με την καταιγίδα που έπληξε την πρωτεύουσα της Αυστρίας. Οπως ανέφερε το Associated Press οι αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση στις 20:15 για άμεση εκκένωση των ανοιχτών χώρων, αφού παρατήρησαν έντονες καιρικές συνθήκες με δυνατούς ανέμους, η ταχύτητα των οποίων έφτανε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί
Το χρονικό των οργανωτικών προβλημάτων
07/06/2008: Για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων θα χρειασθούν καλώδια εκατό χιλιομέτρων.
08/06/2008: Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, η UEFA στο Euro 2008 θα κάνει την δική της τηλεοπτική παραγωγή. Είναι μία σημαντική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της μηχανισμό τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί μέσα στους κόλπους της UEFA, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να προχωρήσουν αυτή την περίοδο στη συγκεκριμένη την ενέργεια.
09/06/2008: Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στην τηλεοπτική κάλυψη που έχει αναλάβει η UEFA. Έχουν γίνει πολλά λάθη τόσο κατά την διάρκεια των αγώνων όσο και στις προβλεπόμενες μετά τον αγώνα συνεντεύξεις. Η απειρία είναι φανερή σε όλους τους τομείς.
10/06/2008: Για πρώτη φορά εκπρόσωπος της UEFΑ, παραδέχθηκε (έστω και ανεπίσημα) ότι υπάρχουν προβλήματα στη διοργάνωση. «Μαθαίνουμε από την διοργάνωση» ήταν τα διπλωματικής φύσεως λόγια του.
11/06/2008: Και μιας και μιλάμε για την κακή διοργάνωση, όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της UEFΑ, Γκαγιάρ, για το εάν ο Πλατινί είναι ευχαριστημένος για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στο τουρνουά έδωσε την σούπερ διπλωματική απάντηση: «Ο πρόεδρος είναι πολύ ευχαριστημένος από αυτά που έχει δει στο αγωνιστικό κομμάτι».
12/06/2008: Πώς θα τελειώσει αυτό το τουρνουά, έχουν αρχίσει πλέον και αναρωτιούνται όλοι στην UEFA μετά τις μαζικές σφαλιάρες της οργανωτικής αποτυχίας στις πρώτες ημέρες. Τώρα πλέον νέα προβλήματα έχουν αρχίσει και δημιουργούνται με το σημαντικότερο όλων την κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου της Βασιλείας, όπου θα γίνει και ο ένας ημιτελικός. «Αν ξαναβρέξει πολύ, όπως έγινε στο ματς Τουρκία - Ελβετία ξεχάστε το γήπεδο για τον ημιτελικό» είναι τα λόγια των υπεύθυνων του γηπέδου στην UEFA.
12/06/2008: Aναψαν κόκκινο οι ειδικοί για το γήπεδο της Βασιλείας... «Δεν μπορεί να γίνουν άλλοι αγώνες εδώ». Στην UEFA σκέφτονται μετά τον αγώνα να κάνουν αλλαγές στον χόρτο στον αγωνιστικό χώρο. Εάν ξεπερασθούν προηγουμένως όλα τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά εμπόδια των ελβετών.
15/06/2008: Μετά από πολλές πιέσεις που δέχθηκε από τις ομάδες για την κακή κατάσταση του χλοοτάπητα του «Σεντ Τζέικομπ Παρκ» της Βασιλείας, η UEFA πήρε απόφαση να τον αλλάξει. Με δεδομένο ότι το επόμενο παιχνίδι στο συγκεκριμένο γήπεδο είναι ο 1ος προημιτελικός, την Πέμπτη 19/6, μέχρι τότε οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας δεσμεύτηκαν να αντικαταστήσουν το χορτάρι, με νέο τάπητα, ο οποίος θα μεταφερθεί σε κομμάτια, με 16 φορτηγά από την Ολλανδία.
19/06/2008: Οι μουρμούρες για το επίπεδο της διοργάνωσης συνεχίζονται, ωστόσο ο Μισέλ Πλατινί δεν έχει πάρει ακόμα θέση. Ενώ ήδη έχει μιλήσει θετικά για το αγωνιστικό επίπεδο, ο πρόεδρος της UEFA έχει αποφύγει να αναφερθεί σε οργανωτικά θέματα και οι διοργανωτές ακόμα περιμένουν τη... θετική δήλωσή του!
22/06/2008: Εσωτερική συζήτηση έγινε στην UEFA για το ποιος τομέας είναι μακράν... ο χειρότερος στην διοργάνωση. Η συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε το κομμάτι των μεταφορών. Το χάος που επικρατεί, δεν περιγράφεται. Μέχρι και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, ως και ο ίδιος ο Μισέλ Πλατινί, προσωπικά έχουν «υποφέρει» από την ανοργανωσιά. Η εξήγηση είναι απλή. Ο υπεύθυνος για τις μεταφορές νόμιζε ότι ένα τουρνουά ποδοσφαίρου είναι σαν μια θεατρική παράσταση, όπου αφού γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες, στη συνέχεια όλα λειτουργούν ρολόι και δεν χρειάζεται να γίνει κάποια αλλαγή.
Για να αντιληφθεί ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι ζωντανό και κατά συνέπεια όλα είναι ρευστά, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο εβδομάδες και τώρα είναι πλέον αργά...
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: