Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Επιβράβευση, αλλά και καχυποψία από τις ΗΠΑ για τη συνεργασία της Β.Κορέας

Με άρση εμπορικών κυρώσεων και αφαίρεση του βορειοκορεατικού καθεστώτος από τη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία ανταποκρίνεται ο Τζορτζ Ο.Μπους στην παράδοση του πυρηνικού «φακέλου» της Πιονγιάνγκ. Ξεκαθαρίζει, όμως, πως οι ΗΠΑ δεν τρέφουν αυταπάτες, ο δρόμος είναι μακρύς και θα υπάρξουν επιπτώσεις εάν η Β.Κορέα δεν είναι «καθαρή»...
Οι ΗΠΑ πρόκειται να άρουν ορισμένες εμπορικές κυρώσεις εις βάρος της Βορείου Κορέας και να αφαιρέσουν εντός 45 ημερών τη χώρα από τη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, σε μία σημαντική στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική έναντι του κομμουνιστικού καθεστώτος που είχε συμπεριληφθεί από τον Τζορτζ Ο.Μπους στον περιβόητο «Αξονα του Κακού».
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά θα έχουν «μικρή μόνο επίδραση» στη διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Βορείου Κορέας, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι θα παραμείνει σε ισχύ αριθμός άλλων αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων.
Σε ακόλουθη διευκρινιστική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η Βόρειος Κορέα δεν θα εξαιρεθεί από τη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, παρά μόνον μετά τη δημιουργία ενός μηχανισμού επαλήθευσης και την έναρξη της διαδικασίας επαλήθευσης.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις που αίρονται κατά της Βορείου Κορέας αφορούν σχετικά ήσσονος σπουδαιότητας τομείς, καθώς οι κυρώσεις αυτές έπλητταν κυρίως την εισαγωγή αγαθών από την Πιονγιάνγκ και οικονομικές συναλλαγές.
«Η Β.Κορέα παραμένει ένα από τα πιο βεβαρυμένα με κυρώσεις καθεστώτα» τόνισε ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας του Μπους, Στίβεν Χάντλεϊ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβάλουν εκ νέου τις κυρώσεις αυτές ή και νέες κυρώσεις, εάν η Πιονγιάνγκ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Μπους: Θετικό βήμα, αλλά δεν τρέφουμε αυταπάτες...
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από το Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Ο.Μπους χαρακτήρισε «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» την παράδοση του «φακέλου» με τις πυρηνικές δραστηριότητες της Βορείου Κορέας, έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, κατέστησε όμως σαφές πως οι ΗΠΑ διατηρούν επιφυλάξεις και πως αυτό είναι το πρώτο βήμα και όχι το τέλος της διαδικασίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τρέφουν αυταπάτες σχετικά με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ» δήλωσε ο Μπους απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. «Εάν η Βόρειος Κορέα κάνει τις λάθος επιλογές, οι ΗΠΑ και οι εταίροι μας στις εξαμερείς συνομιλίες θα απαντήσουν αναλόγως» είπε.Ο Μπους τόνισε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν «για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, για τις δοκιμές και τη διασπορά πυρηνικών όπλων, για τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και την απειλή που εξακολουθεί να δημιουργεί [η Β.Κορέα] για τη Νότιο Κορέα και τους γείτονές της».Ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τα σχέδια της Βόρειας Κορέας να ανατινάξει τον πύργο ψύξης του πυρηνικού συγκροτήματος στη Γιονγκμπιόν, αλλά επαναλάμβανε διαρκώς πως αυτά είναι αρχικά βήματα και πρέπει να γίνουν περισσότερα.
«Θα σας εμπιστευθούμε μόνο στο βαθμό που εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, όχι το τέλος της διαδικασίας. Είναι η αρχή της διαδικασίας [σ.σ. αποπυρηνικοποίησης]» δήλωσε» βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters.
Από πλευράς της, η Κοντολίζα Ράις δήλωσε από το Κιότο της Ιαπωνίας -όπου μετέχει στη διάσκεψη των ΥΠΕΞ της G8- ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από τη Βόρειο Κορέα να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες να έχουν πρόσβαση στην καρδιά του πυρηνικού αντιδραστήρα της για να επαληθεύσουν τη δήλωσή της για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.
Η Ράις χαιρέτισε τη βορειοκορεατική δήλωση ως «ένα καλό βήμα προς τα εμπρός», προσέθεσε όμως στην ίδια γραμμή με τον Μπους πως η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ανησυχεί εξαιτίας των υποψιών για διασπορά των πυρηνικών όπλων που βαρύνουν τη Βόρειο Κορέα, παρά τη δήλωση που έκανε η Πιονγιάνγκ για τα πυρηνικά προγράμματά της.
Να έχουν το θάρρος να επανεξετάσουν τη νέα πολιτική τους απέναντι στη Βόρειο Κορέα ζήτησε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Μασίκο Κομούρα, στην περίπτωση που η δήλωση της Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν είναι ικανοποιητική.
Η αξία της βορειοκορεατικής δήλωσης εξαρτάται από το περιεχόμενό της και είναι μόνο ένα βήμα στη διαδικασία προς την αποπυρηνικοποίηση της χώρας, είπε ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους από την Ιαπωνία, όπου μετέχει στη διάσκεψη της G8.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: