Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Συμφωνία ορόσημο για το Εθνικό Πάρκο Έβεργκλεϊντς στη Φλόριντα

Οι υγρότοποι Έβεργκλεϊντς, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα των ΗΠΑ, πρόκειται να επεκταθούν κατά 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθώς η πολιτεία της Φλόριντα θα αγοράσει την έκταση από τη βιομηχανία ζάχαρης US Sugar Corp. για 1,75 δισ. δολάρια.
Η μεγαλύτερη βιομηχανία ζάχαρης της Αμερικής συμφώνησε κατ' αρχήν να εγκαταλείψει την περιοχή και να κλείσει σε έξι χρόνια. Οι φυτείες ζαχαροκάλαμου θα αποψιλωθούν και θα αφεθούν να επιστρέψουν στη φυσική, υγρή τους κατάσταση.
Η συμφωνία αφορά την περιοχή νότια της Λίμνης Οκιτσόμπι, στην καρδιά του οικοσυστήματος που καταλαμβάνει το νότιο άκρο της χερσονήσου της Φλόριντα.
Οι βαλτότοποι των Έβεργκλεϊντς φιλοξενούν το μεγαλύτερο δάσος μαγκρόβιων (δέντρων και θάμνων που αναπτύσσονται μέσα στο αλμυρό νερό στις ακτές τροπικών και υποτροπικών περιοχών) στο δυτικό ημισφαίριο.
Στο Εθνικό Πάρκο Έβεργκλεϊντς ζουν επίσης 36 προστατευόμενα και απειλούμενα είδη, ανάμεσά τους ο πάνθηρας της Φλόριντα, ο μανάτος της Φλόριντα και ο αμερικανικός κροκόδειλος.
Όταν η συμφωνία επισημοποιηθεί γύρω στο Σεπτέμβριο, θα είναι «η μεγαλύτερη αγορά περιβαλλοντικής προστασίας στην ιστορία της Φλόριντα» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας, Τσάρλι Κρίστι, παρουσιάζοντας τη συμφωνία μαζί με εκπροσώπους της US Sugar Corp.
Η εξέλιξη είναι δυσάρεστη μόνο για τους 1.700 υπαλλήλους της εταιρείας, που απ' ό,τι φαίνεται θα χάσουν τις δουλειές τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: