Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Οι παπαγάλοι μπορούν στ' αλήθεια να χορεύουν

Ο Σνόουμπολ, ένας παπαγάλος που έγινε διάσημος στο YouTube με τις χορευτικές του κινήσεις, έχει στ΄αλήθεια αίσθηση του ρυθμού, επιβεβαιώνουν οι νευροεπιστήμονες που τον μελέτησαν -η έρευνά τους ίσως δώσει νέα στοιχεία για τη μουσική αντίληψη στον άνθρωπο.
Ο παπαγάλος κακατούα της Αυστραλίας με το κίτρινο λοφίο ζει από το 2007 σε καταφύγιο πτηνών στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, όπου τον άφησε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του μαζί με ένα CD που περιείχε το αγαπημένο του τραγούδι, το Everybody των Backstreet Boys.
Έκτοτε έγινε γνωστός στο Διαδίκτυο από τα βίντεο που τον δείχνουν να χορεύει στη μουσική διαφόρων καλλιτεχνών, από τους Queen μέχρι τον Ρίνγκο Σταρ.
Ο Δρ Ανιρουντ Πάτελ του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών στη Λα Χόλα της Καλιφόρνια ήταν περίεργος να μάθει αν ο Σνόουμπολ χόρευε πραγματικά, ή είχε απλώς εκπαιδευτεί να εκτελεί μηχανικές κινήσεις.
Βιντεοσκόπησε εκ νέου τον κακατούα και με εργαλεία στατιστικής ανάλυσης διαπίστωσε ότι ο συσχετισμός ανάμεσα στο ρυθμό της μουσικής και τις κινήσεις του πουλιού είναι εντελώς απίθανο να οφείλεται στην τύχη. Με άλλα λόγια, ο Σνόουμπολ χορεύει στ' αλήθεια συγχρονισμένα.
«Ο Σνόουμπολ είναι καλύτερος [στο χορό] από το μέσο νήπιο 2-4 ετών, αλλά όχι τόσο καλός όσο ένας ενήλικος άνθρωπος» σχολιάζει ο ερευνητής στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature. Προσθέτει ότι παρόμοιες χορευτικές ικανότητες έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους παπαγάλους, όπως ο εκλιπών Αλεξ, ένα εκπαιδευμένο πτηνό-φαινόμενο στο Πανεπιστήμιο Brandeis της Μασαχουσέτης
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αντίληψη του ρυθμού δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο και δεν συνδέεται εγγενώς με τη μουσική αντίληψη.
Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής Αντίληψης και Νόησης που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στο Σαπόρο της Ιαπωνίας.
Επόμενο βήμα του νευροεπιστήμονα είναι να διαπιστώσει αν οι χορευτικές ικανότητες των παπαγάλων σχετίζονται με τις κινήσεις που χρησιμοποιούν στη φύση για να προσελκύσουν το αντίθετο φύλο.
Αραγε ο Σνόουμπολ μπορεί να χορέψει και με παρτενέρ;
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: