Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

H γενική αναισθησία ίσως αυξάνει τον μετεγχερητικό πόνο

Η γενική νάρκωση μπορεί να επιδεινώνει τον πόνο μετά την εγχείρηση, υποδεικνύει μελέτη στο δοκιμαστικό σωλήνα και σε ποντίκια. Η παράδοξη ανακάλυψη ίσως θα λαμβάνεται υπόψη από τους αναισθησιολόγους ώστε να επιλέγουν το λιγότερο επώδυνο συνδυασμό φαρμάκων.
H έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Science, δείχνει ότι τα γενικά αναισθητικά δεν δρουν μόνο εκεί που νόμιζαν μέχρι σήμερα οι γιατροί. Συνδέονται επίσης σε συγκεκριμένους υποδοχείς των νεύρων που ευθύνονται για το αίσθημα πόνου.
Ο Τζέραρντ Αχερν, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν στην Ουάσινγκτον, επισημαίνει ότι οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι τα γενικά αναισθητικά προκαλούν πόνο στο σημείο της ένεσης ή στους πνεύμονες όταν ο ασθενής τα εισπνέει.
«Νομίζαμε ότι αυτός ο πόνος είναι προσωρινός» σχολιάζει ο ερευνητής στο Reuters. Φαίνεται όμως ότι η ευαισθητοποίηση των υποδοχέων του πόνου διαρκεί πολύ περισσότερο.
Τα γενικά αναισθητικά οδηγούν σε απώλεια των αισθήσεων επειδή απενεργοποιούν τον υποδοχέα GABA στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε εργαστηριακά πειράματα, ο Δρ Αχερν διαπίστωσε ότι τα φάρμακα αυτά δρουν επίσης σε δύο ακόμα υποδοχείς, TRPV1 και TRPA1, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τον πόνο από φυτικές ουσίες όπως το γουαζάμπι η καψαϊκίνη, το «καυτό» συστατικό της πιπεριάς τσίλι.
Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν τόσο σε φυσιολογικά ποντίκια όσο και σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια από τα οποία απουσίαζε ο υποδοχέας TRPA1 -σε αυτή την περίπτωση, τα πειραματόζωα δεν έδειχναν σημάδια πόνου ή φλεγμονής μετά τη χορήγηση αναισθητικών.
Αν και τα συμπεράσματα της μελέτης δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί στον άνθρωπο, ο Δρ Αχερν εκτιμά ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους αναισθησιολόγους πριν από το χειρουργείο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν ίσως να χορηγούν φάρμακα που μπλοκάρουν τους υποδοχείς TRP.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: