Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Ασφαλείς οι γιγάντιες χελώνες καθώς το ηφαίστειο των Γκαλάπαγκος ησυχάζει

Η ροή λάβας από το ηφαίστειο του νησιού Ισαμπέλα στα Γκαλάπαγκος τελικά σταμάτησε χωρίς να επηρεάσει τις διάσημες γιγάντιες χελώνες ή άλλα ενδημικά είδη, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του πάρκου.
Η λάβα ξεχυνόταν από το ηφαίστειο Τσέρο Αζούλ από την Πέμπτη και έφτασε σε απόσταση 10 χλμ από τον κρατήρα πριν σταματήσει, ανακοίνωσε το Εθνικό Πάρκο στο αρχιπέλαγος των Γκαλάπαγκος, που φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και ενέπνευσε στον Δαρβίνο τη θεωρία της Εξέλιξης.
Από την ηφαιστειακή δραστηριότητα κάηκε η βλάστηση σε μικρή έκταση και η μικρή κοινότητα που βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ δεν απειλήθηκε, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το αρχιπέλαγος, που περιλαμβάνει 13 σχετικά μεγάλα νησιά και 17 μικρότερα και βρίσκεται περίπου 1.000 χλμ δυτικά των ακτών του Εκουαδόρ, περιλαμβάνεται στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ και τις αρχές του Ισημερινού το μοναδικό οικοσύστημα απειλείται από την αύξηση του τουρισμού, την άφιξη ξενικών ειδών αλλά και τους λαθραίους αποίκους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: