Ακόμη ένα βήμα πλησιέστερα στην επιστροφή στους Ιράκ μετά από 36 χρόνια βρίσκονται οι πετρελαϊκές πολυεθνικές, καθώς η Βαγδάτη άνοιξε τη Δευτέρα σε ξένες επενδύσεις τα γιγαντιαία κοιτάσματα του «μαύρου χρυσού» της χώρας και δύο μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη λίστα των κοιτασμάτων, στην οποία περιλαμβάνονται τα κοιτάσματα πετρελαίου Ρουμάιλα, Κιρκούκ, Ζουμπάιρ, Δυτική Κούρνα (Φάση 1), Μπάι Χασάν και Μαϊζάν.
Περιλαμβάνονται ακόμη τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Ακάς στο δυτικό Ιράκ και Μανσουρίγια στο βόρειο Ιράκ. Η κυβέρνηση αλ Μαλίκι έχει προεπιλέξει 41 ξένες πετρελαϊκές εταιρίες για να καταθέσουν σχετικές προσφορές. Την προηγούμενη εβδομάδα, το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου είχε γνωστοποιήσει ότι ελπίζει να υπογράψει τον επόμενο μήνα έξι βραχυπρόθεσμα συμβόλαια παροχής υπηρεσιών στον τομέα του πετρελαίου.
Τα συμβόλαια αυτά, αξίας 500 εκατομυρίων δολαρίων το καθένα, έχουν στόχο να αυξήσουν ταχύτατα την παραγωγή από τα μεγαλύτερα πεδία άντλησης στο Ιράκ κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα συνολικά. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες στις οποίες θα δοθούν, εκτός διαδικασίας κατάθεσης προσφορών, τα έξι βραχυπρόθεσμα συμβόλαια έχουν ολοκληρωθεί. Τα πέντε από τα έξι συμβόλαια συζητήθηκαν με τη Royal Dutch Shell, τη Shell σε συνεργασία με τη BP, τη Shell σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη εταιρία εκμετάλλευσης ορυχείων στον πλανήτη BHP Billiton, την BP, την Exxon Mobil και τη Chevron σε συνεργασία με τη γαλλική Total.Η Βαγδάτη διεξήγαγε, επίσης, συνομιλίες με κοινοπραξία των Anadarko, Vitol και Dome για ένα έκτο βραχυπρόθεσμο συμβόλαιο.Οι διαπραγματεύσεις γι' αυτά τα έξι βραχυπρόθεσμα συμβόλαια παροχής υπηρεσιών στον τομέα του πετρελαίου έδωσαν προβάδισμα στις πετρελαϊκές πολυεθνικές όσον αφορά την κατάθεση προσφορών για μελλοντικά συμβόλαια στον τομέα του πετρελαίου.Ιρακινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων, η Shell διαπραγματεύθηκε το βόρειο κοίτασμα Κιρκούκ και διεξήγαγε διαπραγματεύσεις για τα κοιτάσματα στο Μαιζάν.
Από την πλευρά της, η BP έχει βάλει στο στόχαστρο τα νότιο κοίτασμα Ρουμάιλα, ενώ η Exxon επιθυμεί το κοίτασμα Ζουμπάιρ στην επαρχία της Βασόρας. Οι Chevron και Total προσβλέπουν, τέλος, στην από κοινού ανάπτυξη του κοιτάσματος Δυτική Κούρνα, επίσης στην επαρχία της Βασόρας.Από κοινού, τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμβόλαια θα ανοίξουν τις πύλες σε σημαντικές επενδύσεις των διεθνών πετρελαϊκών εταιριών στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράκ, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Η εξέλιξη αυτή ήταν εδώ και χρόνια ο διακαής πόθος των πετρελαϊκών πολυεθνικών, καθώς επιθυμούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα εξακριβωμένα αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας, τα οποία καθώς ανέρχονται σε 115 δισεκατομύρια βαρέλια είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στον πλανήτη μετά από αυτά της Σαουδικής Αραβίας.Τον περασμένο Απρίλιο, ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Μπαρχάμ Σάλεχ είπε ότι τα αποθέματα της χώρας ενδέχεται να ανέρχονται έως και σε 350 δισεκατομύρια βαρέλια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου