Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ υπέρ της οπλοκατοχής

Σε μία ιστορική απόφαση για τα δικαιώματα οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να φέρουν όπλα για αυτοάμυνα και για κυνήγι.
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο με πέντε ψήφους έναντι τεσσάρων απέρριψε σαν αντισυνταγματική την απαγόρευση της κατοχής περιστροφών που είχε επιβληθεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και θεωρούνταν σαν μία από τις αυστηρότερες στη χώρα. Αφορμή ήταν η υπόθεση ενός φρουρού ασφάλειας που δεν του επιτραπεί να διατηρεί όπλα και στο σπίτι τους για την ασφάλεια του.
Η απαγόρευση, έκριναν οι δικαστές, αντιβαίνει στην Δεύτερη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος σχετικά με την ύπαρξη στρατού για την ασφάλεια της χώρας και την οπλοκατοχή για τους πολίτες. Είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο ερμηνεύει την Τροπολογία από το 1791 οπότε και τέθηκε σε ισχύ.
Στην απόφασή του το Δικαστήριο, ασχολήθηκε με το αν η Τροποποίηση προστατεύει το δικαίωμα του πολίτη να φέρει όπλα για οποιονδήποτε λόγο ή αν πρέπει να συνδέεται με κάποιο τρόπο με την υπηρεσία σε ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, στην ετυμηγορία τους οι πλειοψηφούντες δικαστές σημειώνουν ότι η οπλοκατοχή υποστηρίζεται από την ιστορική πραγματικότητα πριν και μετά την ψήφιση της Τροποποίησης.
Οι δικαστές που μειοψήφησαν υποστηρίζουν ότι οι συντάκτες του Συντάγματος επιθυμούσαν να υπάρχουν περιορισμοί στην χρήση των όπλων από τους πολίτες αλλά και, κατά την ερμηνεία τους, ότι το Σύνταγμα δεν δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να έχουν στις κατοικίες τους όπλα ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα.
Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι πολύ ευνοϊκότερη από ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση Μπους αλλά φαίνεται ότι δεν θα επηρεάσει πολλούς από τους πολιτειακούς νόμους για την χρήση των όπλων.Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής, πολλοί από τους οποίους είναι οργανωμένοι στην οργάνωση NRA. «Είναι η αρχή μίας βήμα-βήμα διαδικασίας που θα ανακουφίσει όλους τους νομιμόφρονες Αμερικανούς και που έχουν στερηθεί από αυτήν την ελευθερία», δήλωσε ανώτατο στέλεχος της NRA.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: