Τέλος εποχής και τυπικά για την μοναρχία στο Νεπάλ με τη βασιλική οικογένεια να εγκαταλείπει το παλάτι. Μετά από 100 χρόνια, το παλάτι θα μετατραπεί σε μουσείο, ενώ τα στέμματα και οι κορώνες θα αποτελούν κρατική περιουσία.
Ο ίδιος ο Γκιανέντρα θα μετακομίσει προσωρινά σε μικρότερη οικία. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκέφτεται την εξορία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πληρώνει χρήματα υπό μορφή χορηγίας.
«Είναι θετικό το γεγονός ότι ο βασιλιάς αποδέχθηκε με ειρηνικό τρόπο την απόφαση να εγκαταλείψει το παλάτι. Ξεκινά μια νέα εποχή για τη χώρα, και τιμούμε την απόφασή του να ζήσει ως απλός πολίτης» δήλωσε ο μαοϊστής εκπρόσωπος Τύπου.
Το τέλος της μοναρχίας ψηφίστηκε από τη νέα Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές.
Ήταν η μοναδική ινδουιστική μοναρχία στον κόσμο, η οποία γεννήθηκε τον 18ο αιώνα από τον βασιλιά Πρίτβι Ναραγιάν Σαχ, ο οποίος κατέκτησε το Κατμαντού, το Πατάν και την Μπαντγκαόν και ένωσε τα βασίλεια του Νεπάλ.
Ο Γκιανέντρα υπήρξε επιχειρηματίας και δεν επρόκειτο να γίνει βασιλιάς. Όλα άλλαξαν τον Ιούνιο του 2001, όταν ο αδελφός του, ο βασιλιάς Μπιρέντρα και οκτώ μέλη της βασιλικής οικογένειας, πυροβολήθηκαν από τον πρίγκιπα διάδοχο, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
Έτσι, ο Γκιανέντρα έγινε βασιλιάς. Η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο ξεκίνησε το 2005, όταν έπαυσε την κυβέρνηση και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στόχος του τότε, να «σώσει» ο ίδιος το Νεπάλ από τη βία και την εξέγερση των μαοϊστών...
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου