Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να λιώσουν οι πάγοι στο Βόρειο Πόλο

Ο Βόρειος Πόλος μπορεί να χάσει προσωρινά τοuς πάγους του αυτό το καλοκαίρι, ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο στη διάρκεια των σύγχρονων χρόνων, το οποίο θα ήταν ένα νέο στάδιο στην υποχώρηση της αρκτικής παγονησίδας εδώ και δέκα χρόνια υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης της Γης, σύμφωνα με αμερικανό ειδικό στους πάγους.
"Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει πλέον πάγος στο Βόρειο Πόλο στα τέλη του καλοκαιριού, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι ο πόλος είναι στο εξής καλυμμένος από ένα λεπτό στρώμα πάγου", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Σερέζε, επιστήμονας στο αμερικανικό εθνικό κέντρο χιονιού και πάγου (Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου) στην Μπάουλντερ (Κολοράντο, δυτικές ΗΠΑ).
Εκτιμώντας ότι αυτή η πιθανότητα ανέρχεται στο 50%, ο επιστήμονας είπε πως "είναι πιθανό στα μέσα Σεπτεμβρίου τα ιστιοφόρα να μπορούν να ταξιδεύουν από την Αλάσκα στο Βόρειο Πόλο".
Το λιώσιμο των πάγων στο Βόρειο Πόλο "έχει ήδη συμβεί στην ιστορία της Γης, αλλά οπωσδήποτε όχι στους σύγχρονους χρόνους", πρόσθεσε.
"Αυτό που παρατηρήσαμε τα δέκα τελευταία χρόνια είναι πως υπάρχει μια τεράστια μείωση των αρκτικών πάγων, ιδίως τα τρία τελευταία χρόνια και πως αυτή η μακροχρόνια τάση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον πάγος το καλοκαίρι στον Αρκτικό Ωκεανό από τώρα έως το 2030", συνέχισε ο Μαρκ Σουρέζε. Έως πριν από μερικά χρόνια, αυτό το σενάριο αναμενόταν να συμβεί ανάμεσα στο 2050 και το 2100, είπε.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/06/28/1531997.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: