Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Ίχνη μαζικού τάφου του Α' Παγκόσμιου Πολέμου εντοπίστηκαν στη Γαλλία

Ανθρώπινα λείψανα ανακάλυψαν αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε χωριό της Γαλλίας όπου θάφτηκαν εκατοντάδες Αυστραλοί και Βρετανοί, θύματα του Α' Παγκοσμίου πολέμου.
Κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στη Φρομέλ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ανθρώπινο μέλος όμως οι ειδικοί εικάζουν ότι εκεί βρίσκεται μαζικός τάφος με τα λείψανα τουλάχιστον 400 στρατιωτών.
Οι συγγενείς των νεκρών ζητούν από τους αρχαιολόγους να βρούν τα λείψανα των αγαπημένων τους, ώστε να ταφούν μετά από τόσα χρόνια αξιοπρεπώς.
Η μάχη της Φρομέλ είχε σκοπό να διασπάσει το γερμανικό μέτωπο, το οποίο είχε συγκεντρώσει τις δυνάμεις του στη μάχη του Σομμ, όμως λόγω του κακού σχεδιασμού η επιχείρηση απέτυχε παταγωδώς.
Για τους Αυστραλούς, η μάχη της Φρομέλ αποτελεί την πιο αιματηρή απώλεια του Α' Παγκοσμίου καθώς περισσότεροι από 5.000 Αυστραλοί έχασαν τη ζωή τους, αιχμαλωτίστηκαν ή τραυματίστηκαν.
Οι ανασκαφές διεξάγονται από ομάδα του αρχαιολογικού Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, η οποία έχει επικεντρώσει τις έρευνές της στο δάσος όπου λέγεται ότι οι Γερμανοί έθαψαν τους νεκρούς.
Σύμφωνα με το BBC, η ομάδα ψάχνει στο έδαφος για ανθρώπινα οστά, στρατιωτικές στολές και όπλα κάτω από τη διακριτική επίβλεψη Αυστραλών στρατιωτών.
Τις εργασίες επιβλέπει επίσης η Επιτροπή για τις Ταφές Πολέμων με την υποστήριξη της βρετανικής, της γαλλικής και της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Σε περίπτωση που ανακαλυφθεί ο μαζικός τάφος, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσει ανταλλαγή των νεκρών ώστε να ταφούν στην πατρίδα τους ή αντίθετα θα χτίσουν ένα μνημείο στην περιοχή.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: